current views are: 15

15 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση10:56

Δολοφονία Κασόγκι: Θανατική ποινή για «5» προτείνει ο εισαγγελέας

Δίωξη κατά 11 ατόμων. 

Δημοσίευση 10:56’

Δίωξη κατά 11 ατόμων. 

Δίωξη κατά 11 ατόμων άσκησε ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Μάλιστα, πέντε εξ αυτών είναι αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή, μετά από πρόταση του γενικού εισαγγελέα!

Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, από τα 21 άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση και προσήχθησαν ενώπιον Δικαστηρίου, 11 κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία, η οποία έγινε με διαταγή του Πρώην Αναπληρωτή Επικεφαλή της Υπηρεσίας Πληροφοριών. Μάλιστα «αθώωσε» τον Πρίγκιπαα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σημειώνοντας ότι δεν εμπλέκεται στην υπόθεση. 

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας και εκπρόσωπος της εισαγγελίας Σααλάν αλ-Σααλάν είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου έπειτα από πάλη με μια μοιραία δόση ναρκωτικού που του χορηγήθηκε σε ενέσιμη μορφή και το πτώμα του διαμελίστηκε και μεταφέρθηκε εκτός του κτιρίου. Οι εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το πτώμα δεν έχει ακόμη βρεθεί και ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν έως ότου εντοπιστεί. 

Σύμφωνα με τον αλ-Σααλάν, κατηγορίες απαγγέλθηκαν εις βάρος 11 από 21 υπόπτους και θα παραπεμφθούν στο δικαστήριο, ενώ η έρευνα για τους υπόλοιπους υπόπτους θα συνεχιστεί για να διακριβωθεί ο ρόλος τους στο έγκλημα.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το Ριάντ υποστήριζε ότι εξήλθε ζωντανός(!) από το προξενείο. Εν συνεχεία και μετά η διαρροή του ηχητικού υλικού στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι επρόκειτο για «μία ανάκριση που πήγε στραβά», ενώ πλέον το Παλάτι μιλά για προμελετημένη δολοφονία, για την οποία είχε άγνοια…

Ταξιδιωτική απαγόρευση έχει επιβληθεί σε έναν ανώτερο σύμβουλο του πρίγκιπα διαδόχου, στον Σαούντ αλ-Καχτάνι, ενώ οι ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν απαντήσεις για τον ρόλο του στην υπόθεση, πρόσθεσε ο αλ-Σααλάν. Ο Καχτάνι είχε συναντηθεί με την ομάδα που είχε σταλεί στην Κωνσταντινούπολη για να επαναπατρίσει τον Κασόγκι προτού αυτή αναχωρήσει για την Τουρκία, προκειμένου να την ενημερώσει για τις δραστηριότητες του Κασόγκι. Ο Καχτάνι έχει ήδη αποπεμφθεί από τις υπηρεσίες του πρίγκιπα διαδόχου.

Ο Αχμέντ Αλ Ασίρι, ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας, διέταξε να επιστραφεί ο Κασόγκι εκούσια ή με τη χρήση βίας, είπε ο αναπληρωτής εισαγγελέα.

Τσαβούσογλου: Ανεπαρκή τα μέτρα

Η σαουδαραβική εισαγγελία ζήτησε σήμερα από την Τουρκία να υπογράψει μια “ειδική” συμφωνία συνεργασίας που αφορά τις έρευνες για την δολοφονία του Κασόγκι.

Στόχος αυτής θα είναι να παραδοθούν στην Τουρκία τα συμπεράσματα της σαουδαραβικής έρευνας και να εξαχθούν από αυτήν “τα αποδεικτικά στοιχεία και οι σχετικές πληροφορίες που έχει στην κατοχή της. Η εισαγγελία δήλωσε ότι “αναμένει μια απάντηση”.

Η Τουρκία διά στόματος του ΥΠΕΞ της Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε πριν από λίγο ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η εισαγγελία του Ριάντ είναι “θετικά αλλά ανεπαρκή”.

 


σχετικα αρθρα