Την ώρα που σφίγγει ο κλοιός για τον Μουαμάρ Καντάφι, οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί 25 και πλέον χωρών αναμένεται να παραστούν εντός της εβδομάδας στη σύνοδο των Παρισίων για το μέλλον της Λιβύης, ανέφεραν σήμερα γαλλικές κυβερνητικές πηγές. Συνολικά περίπου 60 εκπρόσωποι 30 και πλέον κρατών και αρκετών διεθνών Οργανισμών πρόκειται να λάβουν μέρος στην διάσκεψη, όπου θα συζητηθούν τρόποι υποστήριξης της κυβέρνησης ‘εν αναμονή’ του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου των εξεγερμένων που θα επιχειρήσει να ανοικοδομήσει τη χώρα μετά από την εξάμηνη σύρραξη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παραστούν στη σύνοδο, στην οποία θα συμπροεδρεύσουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ παρούσα θα είναι και η ηγεσία του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας και ο Αραβικός Σύνδεσμος αναμένεται επίσης να λάβουν μέρος στη σύνοδο, όπως επίσης και οι πρωθυπουργοί της Τυνησίας, του Κατάρ και του Λιβάνου και οι ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, του Μαρόκου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ανάμεσα στους αφρικανούς αρχηγούς κρατών που αναμένονται στη σύνοδο είναι ο πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί, επί δεκαετίες σύμμαχος του Μουάμαρ Καντάφι, η χώρα του οποίου πρόσφατα αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

Είναι ασαφές εάν η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, που προσεκλήθησαν, θα στείλουν αντιπροσώπους. Η Ρωσία και η Κίνα απείχαν από την ψηφοφορία, τον Μάρτιο, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία έδωσε το πράσινο φως για τη στρατιωτική επέμβαση εναντίον του καθεστώτος Καντάφι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει πως η Ρωσία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο μόνο εάν ‘επανενώσει’ τη χώρα.

Γαλλικές πηγές είπαν πως τρέφουν ελπίδες ότι η Ρωσία θα συμμετάσχει στη σύνοδο.

Η Αλγερία -όπου η σύζυγος του Καντάφι και τρία παιδιά του προσέφυγαν την Δευτέρα- δεν βρίσκεται στον προσωρινό κατάλογο των χωρών που συμμετέχουν.
TAGS