current views are: 16

16 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση09:13

Brexit: Διχασμένοι οι Τόρις, η Μέι υπ΄ατμόν

Νέο δημοψήφισμα ζητά ο Μπλερ

Δημοσίευση 09:13’

Νέο δημοψήφισμα ζητά ο Μπλερ

Οι επικριτές της Μέι συνεχίζουν να μετρούν τα «κουκιά» προκειμένου να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού, η οποία στο μεταξύ κέρδισε τη στήριξη ενός σημαντικού υπουργού στην προσπάθειά της να σώσει τη συμφωνία για το Brexit.

Ο Μάικλ Γκόουβ, υπουργός Περιβάλλοντος και υποστηρικτής του Brexit, αρνήθηκε μεν να αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα υπουργό Brexit, αποφάσισε όμως ότι θα ήταν «μηδενιστικό» να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, όπως έκαναν τέσσερα άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Μέχρι τις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας είχαν κατατεθεί περίπου 20 επιστολές βουλευτών των Τόρις για πρόταση μορφής, σύμφωνα με το BBC και τους Times. Ο αριθμός συνεχίζει να υπολείπεται των 48 υπογραφών που απαιτούνται για να αμφισβητηθεί η ηγεσία της πρωθυπουργού.

Νωρίτερα πάντως το BrexitCentral και η Daily Telegraph μετέδιδαν ότι οι 48 υπογραφές είχαν συγκεντρωθεί. Επικαλούμενος πηγές του στρατοπέδου του Brexit, ο επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας Κρίστοφερ Χόουπ τοποθετούσε μάλιστα την ψηφοφορία (ψήφο εμπιστοσύνης) την ερχόμενη Τρίτη.

Την ίδια στιγμή η Τ. Μέι δέχεται τα βέλη και του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος ζητά νέο δημοψήφισμα και χαρακτηρίζει «κακή» τη συμφωνία της Μέι για το Brexit.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit δήλωσε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα καταψηφίσει το σχέδιο συμφωνίας της Τερέζα Μέι για το Brexit άρα εκείνη θα πρέπει να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μια διαφορετική συμφωνία.

«Η πολιτική την οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε θα απορριφθεί, νομίζω, από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Τότε η πρωθυπουργός θα πρέπει να βρει μια εναλλακτική», δήλωσε ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.

«Ένα νέο δημοψήφισμα είναι η μόνη διέξοδος για το αδιέξοδο Brexit», δήλωσε από την πλευρά τους ο Τ. Μπλερ στην Daily Telegraph και χαρακτήρισε «κακή» τη συμφωνία, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο».

Το βορειοϊρλανδικό κόμμα ζητά την αντικατάσταση της Μέι

Η συμφωνία που έκλεισε το Συντηρητικό Κόμμα με το DUP για το Brexit ακυρώνεται, εκτός εάν η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αντικατασταθεί από νέο ηγέτη, διεμύνυσε το βορειοϊρλανδικό κόμμα, κατά πληροφορίες που δημοσιεύει η Telegraph. Η ίδια η Μέι, ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησής της από την ηγεσία της χώρας, όπως και το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος για το Brexit.

 

Κατά το δημοσίευμα της δεξιάς βρετανικής εφημερίδας, το DUP απείλησε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και πρόσθεσε ότι η υποστήριξή του προς τους Τόρις εφεξής «εξαρτάται από το ποιος (θα) είναι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος».

Η Telegraph επικαλείται πηγές στο περιβάλλον της επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ.

Μπαράζ παραιτήσεων και πρόταση μομφής

Οι αντιφρονούντες των Τόρις απέτυχαν την Πέμπτη να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες 48 υπογραφές για τη διαδικασία πρότασης μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού, αφήνοντας στην Τερέζα Μέι το περιθώριο να διαβεβαιώσει ότι θα φέρει εις πέρας τη διαδικασία του Brexit.

«Η ηγεσία αφορά τη λήψη των σωστών αποφάσεων, όχι των εύκολων αποφάσεων» δήλωσε η Μέι σε πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου, έπειτα από τη δραματική συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων και τις παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών των Συντηρητικών.

«Δουλειά μου είναι να φέρω τη συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων» είπε η Μέι, αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως σε ερωτήσεις για το διχασμένο Συντηρητικό Κόμμα.

 

Επιβεβαίωσε ακόμα ότι δεν είχε χρόνο να βρει αντικαταστάτη για τον Ντόμινικ Ράαμπ, υπουργό αρμόδιο για το Brexit, ο οποίος παραιτήθηκε νωρίτερα μαζί με την υφυπουργό του.

Νωρίτερα την Πέμπτη, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαμήνυαν στο Λονδίνο ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών» και ότι η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι είναι «το καλύτερο» που μπορούν να προσφέρουν.

Το πλέον ακανθώδες ζήτημα είναι το μέλλον των συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία, η οποία είναι μέλος της ΕΕ. Όλοι θέλουν να αποφύγουν την επαναφορά «σκληρών» συνόρων, με ελέγχους σε ταξιδιώτες και προϊόντα, ωστόσο οι σκεπτικιστές της συμφωνίας ανησυχούν ότι ο ενδιάμεσος μηχανισμός του λεγόμενου backstop θα εγκλωβίσει για χρόνια τη Βρετανία στους εμπορικούς κανόνες της ΕΕ.

Ανησυχία εκφράζεται επίσης για τη βρετανική αλιεία μετά την αποχώρηση.

 


σχετικα αρθρα