ΔΙΕΘΝΗ

Ουντώ Μπούλμαν: Η Βρετανία αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία

από Επιμέλεια: Γιώργος Μητρόπουλος - Δημοσίευση 16 Νοεμβρίου 2018, 20:46 / Ανανεώθηκε 16 Νοεμβρίου 2018, 21:20
Ουντώ Μπούλμαν: Η Βρετανία αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι 700.000 άνθρωποι ζήτησαν δεύτερη ευκαιρία».

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Μεγάλη Βρετανία με φόντο το Brexit μονοπωλούν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πολιτικοί εκπρόσωποι κοιτούν με αγωνία το τι  συμβαίνει στην χώρα τα τελευταία 24ωρα. Ο Ουντώ Μπούλμαν, υπεύθυνος των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ατενίζει το μέλλον της Μ. Βρετανίας με αισιοδοξία. 

Και ενώ στην Μ. Βρετανία συνεχίζεται ο πυρετός των διεργασιών γύρω από την συμφωνία «Διαζύγιο» από την ΕΕ, πολλοί υποστηρίζουν ότι όλα έχουν ναυαγήσει.Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχουν και εκείνες οι φωνές που υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει μια δεύτερη ευκαιρία. 

Ο Ουντώ Μπούλμαν, ως ευρωβουλευτής και επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατικών μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία DLF, επισήμανε τις δυσκολίες που οφείλει να ξεπεράσει η Theresa May έως τον Δεκέμβριο όπου θα κληθεί η βρετανική βουλή να υπερψηφίσει την Συμφωνία για το Brexit. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι οι πολιτικές αρχές; δεν πρέπει να παραβλέψουν την επιθυμία των βρετανών πολιτών να έχουν μια ακόμα ευκαιρία.

"Αγκάθι" η ρύθμιση για την Τελωνειακή Ένωση

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής στην ραδιοφωνική συνέντευξη του αναφέρθηκε στο ζήτημα της Τελωνειακής Ένωσης και την στάση της Μέι  «Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει μέχρι τώρα το κείμενο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να την εγκαταλείψει μονομερώς. Η Τερέζα Μέι συνεχώς υπόσχονταν στους Brexιters ότι η χώρα θα γίνονταν και πάλι αυτοκρατορική υπερδύναμη και ότι θα διαπραγματεύονταν παγκοσμίως τις εμπορικές συμφωνίες θέτοντας δικούς του όρους. Αυτό φυσικά δεν πρόκειται να γίνει. Και είναι πολύ- πολύ δύσκολο να το πουλήσει η πρωθυπουργός στη χώρα της».

Σε ερώτηση αναφορικά με τις εκτιμήσεις του για το μέλλον της Πρωθυπουργού Τερέσα Μέι δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαλυθεί.  Οι παραιτήσεις σημαντικών πολιτικών στελεχών, η πρόταση μομφής και η δυσπιστία των Βρετανών απέναντι στην συμφωνία είναι κάποια από τα εμπόδια που δυναμιτίζει την ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα.  «Οι ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες επεδίωξαν τον διάλογο με βρετανούς ευρωβουλευτές από το κόμμα των Εργατικών. Και αυτοί δεν έχουν πειστεί από την Συμφωνία, ενώ μερικοί αισθάνονται ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και ότι η Μ. Βρετανία θα μπορούσε να παραμείνει μέλος της ΕΕ.»

Προβλέψεις για το μέλλον

Και ενώ όλοι μιλούν για ναυάγιο γύρω από το Brexit, ο Ουντό Μπούλμαν ανέφερε «Καταρχήν τι θα συμβεί εάν η Μέι δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία; Είδατε ότι 700.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας μια δεύτερη ευκαιρία. Αυτό δεν θα πρέπει να το παραβλέψουμε. Για μένα δεν έχει ειπωθεί η τελευταία λέξη.»  Ο Μπούλμαν είναι πεπεισμένος ότι θα περάσουμε από πολλά κύματα. Παρά τις διαφωνίες και έριδες που υπάρχουν για ορισμένες διατάξεις της συμφωνίας, οι  διπλωμάτες ελπίζουν ότι το έκτακτο συμβούλιο κορυφής στις 25 Νοεμβρίου, θα ομαλοποιήσει τις επιμέρους σχέσεις και δε  θα τελειώσει ομαλά και δεν θα βρεθεί χώρα που θα ασκήσει βέτο

Πηγή: DW