Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στήριξε σήμερα τον πρώην ηγέτη του και υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε παρά τις κατηγορίες ότι διέπραξε ένα σοβαρό πολιτικό σφάλμα διότι δεν υποστήριξε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του NATO στη Λιβύη. Ο πρόεδρος του FDP Φίλιπ Ρέσλερ υποστήριξε τον Βεστερβέλε σε σύνοδο των 93 κοινοβουλευτικών του κόμματος κοντά στην Κολονία.

Ο Ρέσλερ επισήμανε πως το FDP έχει μια ηγετική ομάδα και πρόσθεσε ότι «θα παραμείνει ως έχει».

Ο Βεστερβέλε -ο οποίος αντικαταστάθηκε στην προεδρία του FDP από τον Ρέσλερ τον Μάιο- δέχθηκε έντονες επικρίσεις και υπέστη ειρωνικά σχόλια όταν αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι έσφαλλε όταν αντιτάχθηκε στη στρατιωτική επέμβαση του NATO στη Λιβύη και είπε πως οι κυρώσεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.

Το FDP, εταίρος της κυβερνώσας παράταξης υπό τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγγελας Μέρκελ, αναδεικνύει πέντε κυβερνητικούς υπουργούς, ανάμεσά τους τον ΥΠΕΞ.

Κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν ο Βεστερβέλε να καθαιρεθεί. Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ είπε ότι η διατήρησή του στο θώκο βλάπτει τα συμφέροντα της Γερμανίας. Η γενική γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών Άντρεα Νάλες είπε ότι στον Βεστερβέλε «δεν απομένει πια κανένα κύρος».