current views are: 11

19 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση05:34

Παίζει με τη «φωτιά» η Τουρκία: Αρχίζει έρευνες εντός κυπριακής ΑΟΖ – Απειλεί τις ΗΠΑ

Σε επαγρύπνηση Αθήνα και Λευκωσία για τις τουρκικές απειλές

Δημοσίευση 05:34’

Σε επαγρύπνηση Αθήνα και Λευκωσία για τις τουρκικές απειλές

Στα άκρα οδηγεί το ενεργειακό μπρα ντε φερ στην ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όντας στριμωγμένος αντιδρά σπασμωδικά και κλιμακώνει συνεχώς την ένταση. Αυτή τη φορά, η Άγκυρα αντιδρώντας στις εν εξελίξει έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, προανήγγειλε κι αυτή έρευνες εντός της ΑΟΖ από την πλευρά του Ψευδοκράτους, ενώ δεν δίστασε να απειλήσει τις εταιρείες που συμμετέχουν στις έρευνες. Αθήνα και Λευκωσία, από την πλευρά τους, είναι σε επαγρύπνηση και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Ενώ λοιπόν οι έρευνες της αμερικανικής Exxon Mobıl στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ διεξάγονται κανονικά, χθες τόσο υπ. εξωτερικών της Τουρκίας όσο και το λεγόμενο «υπ. εξωτερικών» του ψευδοκράτους ανακοίνωσαν την πρόθεση διενέργειας γεωτρήσεων σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, τις οποίες διεκδικεί το καθεστώς των κατεχομένων ως δήθεν ΑΟΖ του ψευδοκράτους και για τις οποίες έχει «αδειοδοτήσει» την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ, ώστε να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η έναρξη εργασιών της ExxonMobil μπορεί να αλλάξει τις ευαίσθητες ισορροπίες για την επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας πως η Τουρκία θα ξεκινήσει και δραστηριότητες στις περιοχές που το ψευδοκράτος «αδειοδότησε» την ΤΡΑΟ.

 

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών αναφέρει ότι «η έναρξη έρευνας της εταιρεία ExxonMobil για φυσικό αέριο στο λεγόμενο οικόπεδο 10 για το οποίο την αδειοδότησε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία), δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής και ενδέχεται να αλλάξει συγκεκριμένες ευαίσθητες ισορροπίες σε σχέση με την επίλυση του ζητήματος. Λέγοντας ότι όλες οι φυσικές πηγές ενέργειας γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν μόνο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και στις δύο πλευρές έχουμε προειδοποιήσει την ελληνοκυπριακή διοίκηση να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο». Η Άγκυρα μάλιστα προβαίνει και σε συστάσεις προς την ExxonMobil και τις άλλες εταιρείες που έχουν δραστηριότητα στη κυπριακή ΑΟΖ τονίζοντας: 

«Με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνουμε και πάλι την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης των Ελληνοκυπρίων. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου αποτελεί μία ουσιώδη πτυχή του Κυπριακού. Όπως μέχρι σήμερα έτσι και από δω και πέρα σε πλήρη συντονισμό με την ‘ΤΔΒΚ’ (ψευδοκράτος) θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα με στόχο να προστατεύσουμε τα διεθνή δικαιώματα και συμφέροντα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο του τουρκοκυπριακού ‘λαού’ ο οποίος είναι κοινός ιδιοκτήτης του νησιού. Εκτός από την δική μας υφαλοκρηπίδα θα ξεκινήσουμε και δραστηριότητες στις περιοχές που η ‘ΤΔΒΚ’ (ψευδοκράτος) αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας».

«Παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» υποστηρίζει το Ψευδοκράτος

Λίγο αργότερα, ακολούθησε και ανακοίνωση του λεγόμενου «υπουργείου» των κατεχομένων με το ίδιο περιεχόμενο. Το ψευδοκράτος κάνει λόγο για «μονομερείς τις ενέργειες» της ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία όπως αναφέρεται, «τώρα προσπαθεί να εμπλέξει και τις ΗΠΑ σε αυτή τη διαδικασία». Η ανακοίνωση του ψευδοκράτους υποστηρίζει πως «αυτή η κατάσταση απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο νησί και στην περιοχή» και καλεί «όλες τις χώρες και εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτό το ζήτημα να ενεργήσουν με την κοινή λογική, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί».

Το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» κάνει λόγο για «παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας πως έχουν γίνει «οι απαραίτητες ενέργειες κατά αυτής της κίνησης που επηρεάζει το μέλλον του λαού μας».

Μάλιστα χαρακτηρίζει ως «άκυρη» τη Δήλωση Προθέσεων που υπογράφηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως αυτή δεν δεσμεύει τους Τουρκοκύπριους.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για υλοποίηση των δικαιωμάτων» των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει, υποστηρίζοντας πως «οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι να διαμοιραστούν τη διακυβέρνηση και τον πλούτο της Κύπρου με τους Τουρκοκύπριους».

Το «υπουργείο εξωτερικών» των κατεχομένων σημειώνει πως η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» όπως αποκαλεί την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζει τις «μονομερείς και παράνομες», όπως τις χαρακτηρίζει, ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο «παραγνωρίζοντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». Ακόμη αναφέρει πως η ελληνοκυπριακή ηγεσία, η οποία αναφέρει πως θέλει οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν από εκεί όπου έμειναν, έχει σοβαρή αδυναμία στο να μοιραστεί τον πλούτο του νησιού, κάτι που είναι εκ των ων ουκ άνευ σε έναν ομοσπονδιακό συνεταιρισμό.

«Το γεγονός ότι δεν υπάρχει απάντηση σε όλες τις εκκλήσεις που έχουμε κάνει για την από κοινού διαχείριση αυτών των πόρων και για συνεργασία μεταξύ μας θα έχει ως αποτέλεσμα άλλη μια ευκαιρία να χαθεί», σημειώνει και προσθέτει πως ως εκ τούτου είναι αναπόφευκτο η τουρκοκυπριακή πλευρά να ξεκινήσει γεωτρήσεις «στα σημεία που αδειοδοτήθηκαν από την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Το «υπουργείο εξωτερικών» αναφέρει ακόμη πως είναι ξεκάθαρο πως «η ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατά την έκφρασή του, προσπαθεί να περιλάβει στις συμμαχίες του με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και στις ΗΠΑ. «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση απορρίπτει την προσφορά της τουρκοκυπριακής πλευράς για το φυσικό αέριο εδώ και χρόνια. Αντί τούτου συνεχίζει τις μονομερείς τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω συμφωνιών με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και τώρα προσπαθεί να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε αυτή τη διαδικασία», σημειώνει.

Τι απαντά η Λευκωσία

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη της Κυπριακής Δημοκρατίας, επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, ότι «το μόνο σχόλιο που πρέπει να γίνει είναι ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται κανονικά, με βάση όσα επιτάσσει η διεθνής νομιμότητα», ανέφεραν. Και πρόσθεταν: «Η καλύτερη απάντηση στις τουρκικές και τουρκοκυπριακές απειλές είναι η παρουσία του γεωτρύπανου της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ». Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν μέλη της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι τουρκικές προκλήσεις αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία σε συνεργασία με τους εταίρους.


σχετικα αρθρα