ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η μαγεία ανερχόμενο θρησκευτικό ρεύμα

από Επιμέλεια: Γιώργος Μητρόπουλος - Δημοσίευση 19 Νοεμβρίου 2018, 20:13 / Ανανεώθηκε 20 Νοεμβρίου 2018, 22:35
ΗΠΑ: Η μαγεία ανερχόμενο θρησκευτικό ρεύμα
Facebook Twitter Whatsapp

Από τις μάγισσες του Χάρλεμ, στην θρησκεία του Wicca

Η μαγεία και άλλες παγανιστικές αντιλήψεις φαίνεται ότι κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, με τους millennials (γενιά που γεννήθηκε την δεκαετία του 1990) να στρέφονται στην χαρτομαντεία και άλλες σχετικές πρακτικές, έχοντας πια απομακρυνθεί από τον χριστιανισμό και τον ιουδαϊσμό.

Το ποσοστό των Αμερικανών που έχει ασπαστεί την φιλοσοφία του Wicca αυξήθηκε δραματικά την τελευταία δεκαετία, κάτι που επιβεβαιώνουν και έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες οι οπαδοί της μαγείας ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο στις ΗΠΑ. Η αύξηση αυτή, όπως είχε καταδείξει και παλαιότερη μελέτη του Trinity College, οφείλεται στην απόρριψη του xριστιανισμού και την προσφυγή προς τον αποκρυφισμό, τάση που είναι ιδαίτερα δημοφιλής σε άτομα νεαρής ηλικίας.

Με 1,5 εκ. εν ενεργεία μάγισσες στις ΗΠΑ, η μαγεία έχει περισσότερους οπαδούς και από την Πρεσβυτεριανή Εκκλησία, που σήμερα μετρά μόλις 1,4 εκατομμύρια πιστούς.

Η νέα έρευνα του Pew Research έδειξε ότι η μαγεία και άλλες παγανιστικές αντιλήψεις έχουν αναζωπυρωθεί λόγω του ενδιαφέροντος των νέων. Σύμφωνα με το Quartz, μέσα από την προσχώρηση προς την αισθητική της «μάγισσας», οι millennials αναζητούν την χαμένη ελευθερία στην πνευματικότητά τους.

Το Trinity Collage μέσα από τρεις μεγάλες έρευνες γύρω από την θρησκεία κατέληξε στο ότι όλο αυτό το διάστημα οι πιστοί της φιλοσοφίας του Wicca αναδεικνύονται σε σοβαρό θρησκευτικό ρεύμα.. Από τους 8.000 πιστούς το 1990, διαπιστώθηκε ότι το 2008 υπήρχαν 340.000 μάγισσες. Παράλληλα, για το 2008 καταγράφηκαν περίπου 340.000 παγανιστές.

«Είναι λογικό η μαγεία και ο αποκρυφισμός ως ρεύματα να αυξάνονται, μιας και η κοινωνία γίνεται μεταμοντέρνα. Η απόρριψη του xριστιανισμού δημιουργεί ένα κενό, το οποίο οι άνθρωποι ως εγγενώς πνευματικά όντα θα επιδιώξουν να καλύψουν», δήλωσε η συγγραφέας Julia Roys. Συνεχίζοντας, τόνισε: «η μαγεία και ο παγανισμός δεν θεωρούνται πλέον σατανική και δαιμονική πρακτική, μιας και όπως και τα προχριστιανικά χρόνια, φαίνεται να προωθούν την πνευματικότητα και την κατανόηση του φυσικού περιβάλλοντος.»

Αυτή η κατάσταση δε σημαίνει ότι δεν έχει και πολιτικές προεκτάσεις.  Κατά την διάρκεια ακρόασης του δικαστικού Brett Everrett, μια συναγωγή στο Brooklyn έκανε μάγια στον αμφιλεγόμενο συντηρητικό. Στην συναγωγή μαγισσών συμμετείχε και η τραγουδίστρια Lana Del Rey, η οποία δήλωσε ότι έχει κάνει πολλά μάγια εναντίον του Donald Trump.

Ενδιαφέρον είναι ότι ο χριστιανισμός αντιπροσωπεύει το 70% του αμερικανικού πληθυσμού, με το 22% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι δεν πιστεύει σε κάποια θρησκεία. Ανά τους αιώνες, η άνοδος του φόβου σχετίζεται με την προσκόλληση των ατόμων στα θρησκευτικά  συστήματα, είτε μέσα από τον ασπασμό της κυρίαρχης ιδεολογίας είτε μέσα από την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.

Πηγή: Newsweek