current views are: 18

20 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση08:37

Εντυπωσιακό εύρημα στην Πομπηία: Τοιχογραφία με την αποπλάνηση της Λήδας από τον Δία

Οι τοιχογραφίες ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές σε σπίτια που καταπλακώθηκαν από τις στάχτες μετά την έκρηξη του Βεζούβιου.

Δημοσίευση 08:37’

Οι τοιχογραφίες ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές σε σπίτια που καταπλακώθηκαν από τις στάχτες μετά την έκρηξη του Βεζούβιου.

Οι τοιχογραφίες που ανακαλύφθηκαν απεικονίζουν τη Λήδα, τη σύζυγο του βασιλιά Τυνδάρεω. Η Λήδα αποπλανήθηκε από τον Δία, ο οποίος είχε μεταμορφωθεί σε κύκνο για να την πλησιάσει, και γέννησε δίδυμα, τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, καθώς και την Ωραία Ελένη.

Εικάζεται ότι περίπου 10.000 με 20.000 άνθρωποι ζούσαν στην αρχαία πόλη της Πομπηίας στην Ιταλία, όταν καταστράφηκε από τον Βεζούβιο το 79 μ.Χ. Ο Massimo Osanna, διευθυντής στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πως η συγκεκριμένη τοιχογραφία με τη Λήδα και τον κύκνο υπήρχε σε όλα τα σπίτια της πόλης.

Το συγκεκριμένο κομμάτι, βέβαια, είναι ιδιαίτερο, σύμφωνα με τον Osanna, αφού η Λήδα έχει στραμμένο το βλέμμα της εκτός της τοιχογραφίας, προς τον θεατή. Συνήθως, η Λήδα απεικονιζόταν να στέκεται και όχι τη στιγμή της αλληλεπίδρασής της με τον Δία, όπως συμβαίνει με αυτή την ανακάλυψη.

Η ανακάλυψη της τοιχογραφίας κατά την διάρκεια εργασιών για αποκατάσταση της Πομπηίας από φθορές και ζημιές, καθώς και από τον καιρό. Η τοιχογραφία βρέθηκε σε ένα δωμάτιο σπιτιού, δίπλα από την είσοδο. Επιπλέον, οι αρχαιολόγοι βρήκαν και απεικονίσεις του Θεού Πρίαπου, θεού της γονιμότητας, σε άλλο σπίτι, σε περίπου ίδιο σημείο.

Τα ευρήματα στεγάζονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης.

Πηγή: Newsweek

Φωτογραφίες: Pompeii Sites


σχετικα αρθρα