current views are: 4

20 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση16:31

«Προδότη θα πληρώσεις» – Στη δημοσιότητα αποσπάσματα από τις τελευταίες στιγμές του Κασόγκι

ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος ακινητοποιήθηκε αμέσως μόλις εισήλθε στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη

Δημοσίευση 16:31’

ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος ακινητοποιήθηκε αμέσως μόλις εισήλθε στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα δημοσιοποίησε την Τρίτη αποσπάσματα από τα ηχητικά ντοκουμέντα της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι, επιβεβαιώνοντας ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος ακινητοποιήθηκε αμέσως μόλις εισήλθε στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Επικαλούμενοι πηγές των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, η Habertürk παρουσιάζει απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες χωρίς ακόμα να δίνει στη δημοσιότητα τις ίδιες τις ηχογραφήσεις που είναι γνωστό ότι έχουν στην κατοχή τους οι τουρκικές αρχές.

«Άσε το χέρι μου! Τι νομίζεις ότι κάνεις;» ακούγεται να λέει ο Κασόγκι σε ηχογράφηση από τη «Μονάδα Α» του προξενείου, όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες βίζας.

Ακολουθεί λογομαχία επτά λεπτών ανάμεσα στον Κασόγκι και τέσσερα μέλη της πολυμελούς ομάδας που εστάλη από τη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του.Στη συνέχεια ο Κασόγκι μεταφέρεται στη «Μονάδα Β», όπου στεγάζονται διοικητικές υπηρεσίες. Η ηχογράφηση από τον συγκεκριμένο χώρο, λέει το Habertürk, διαρκεί τέσσερα λεπτά και περιλαμβάνει ότι μόνο λεκτικές λογομαχίες αλλά και ήχους χτυπημάτων και βασανισμού.

Στην ηχογράφηση από τη Μονάδα Β ακούγονται ακόμα τρία άτομα. Οι τουρκικές Αρχές φέρονται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένας από τους τρεις είναι ο Μαχέρ Αμπντουλαχίζ Μουτρέμπ, φερόμενος επικεφαλής της ομάδας εκτέλεσης που ταξίδευε συχνά με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας. Ένα δεύτερο άτομο που ακούγεται φέρεται να είναι ο Σαουδάραβας πρόξενος Μοχάμεντ Αλ – Οτάιμπι.

«Προδότη θα πληρώσεις» ακούγεται να λέει ο Μπουτρέμπ στη δεύτερη ηχογράφηση. Τουρκοι αξιωματούχοι φέρονται να ανέφεραν ότι η φωνή του αρχιεκτελεστή ταυτοποιήθηκε με βάση ηχογραφήσεις της φωνής του στο τελωνείο του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης όπου έφτασε λίγες ώρες πριν την εξαφάνιση του Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου.

Οι τουρκικές Αρχές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν διαθέτουν ηχογραφήσεις από τη Μονάδα C του προξενείου, όπου βρίσκεται το σπίτι του προξένου και όπου φέρεται να τεμαχίστηκε το πτώμα του Κασόγκι.

Έχουν ωστόσο στην κατοχή τους ηχογραφήσεις από 19 τηλεφωνήματα που έγιναν από τον Μπουτρέμπ όσο βρισκόταν στην Μονάδα C. Η πρώτη κλήση έγινε μόλις 13 λεπτά μετά την είσοδο Κασόγκι στο προξενείο. Η φωνή στην άλλη άκρη της γραμμής φέρεται να ανήκει στον Σαούντ Αλ – Κατάνι, ανώτατο βοηθό του πρίγκιπα Σαλμάν.

Η ηχογράφηση από τη Μονάδα B, διάρκειας 11 λεπτών, ακολουθείται από μία ώρα και δέκα λεπτά ησυχίας, ένδειξη ότι οι Σαουδάραβες εκτελεστές άρχισαν να χρησιμοποιούν συσκευές ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών.

Στο τέλος της ηχογράφησης ακούγεται μια φωνή να λέει «είναι περίεργο να φοράω τα ρούχα ενός άνδρα που σκοτώσαμε πριν από 20 λεπτά». Η φωνή φέρεται να ανήκει στον 57χρονο Μουσταφά Αλ-Μοντάινι, ο οποίος βιντεοσκοπήθηκε να περιφέρεται έξω από το προξενείο μετά τη δολοφονία υποκρινόμενος τον δημοσιογράφων.

Η προέλευση των ηχογραφήσεων παραμένει αδιευκρίνιστη, ωστόσο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ δήλωσε ότι οι τουρκικές αρχές δεν είχαν βάλει κοριούς στο προξενείο.

«Στο προξενείο δεν υπήρχαν κοριοί. Δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε την πηγή των ηχογραφήσεων» είπε ο Ακάρ στο BBC την Δευτέρα.
Αρνήθηκε εξάλλου να διευκρινίσει αν και πότε θα δοθούν στη δημοσιότητα οι ηχογραφήσεις.

 


σχετικα αρθρα