current views are: 7

20 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση18:35

Μπλόκο του Airbnb στα ακίνητα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης

Αντιδρά το Ισραήλ στον τουριστικό αποκλεισμό της Δυτικής Όχθης

Δημοσίευση 18:35’

Αντιδρά το Ισραήλ στον τουριστικό αποκλεισμό της Δυτικής Όχθης

Σε κίνηση βαρύνουσας πολιτικής σημασίας προέβη η δημοφιλής πλατφόρμα Airbnb, μιας και ανακοίνωσε επισήμως ότι δεν θα προσφέρει πλέον τις υπηρεσίες της στους οικισμούς που βρίσκονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η εταιρία έλαβε αυτή την απόφαση μιας και ισραηλινοί οικισμοί στην κατεχόμενη περιοχή αποτελούν σημείο τριβής για τις σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίπυς. Μαλιστα η Airbnb δεν παρέλειψε να προτρέψει και άλλες υπηρεσίες να προβούν σε αντίστοιχες ενέργειες, επισημαίνοντας ότι και οι ενοικιαζόμενες κατοικίες ανήκουν σε άτομα που έχασαν την πατρίδα τους.

Η κίνηση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.Το Ισραήλ κατήγγειλε την απόφαση της υπηρεσίας αυτή ως επαίσχυντη. Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι αρχές θα στηρίξουν τους Ισραηλινούς αποίκους να κινηθούν νομικά κατά της της αμερικανικής εταιρίας.  Η ισρηλινή οργάνωση Yesha Council κατήγγειλε ότι η πλατφόρμα μετατράπηκε σε πολιτικό ιστότοπο, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση ήταν αποτέλεσμα «είτε του αντισημιτισμού είτε της ροπής προς την τρομοκρατία είτε και των δυο».

Ωστόσο η απόφαση της Airbnb έχει αποσπάσει θετικά σχόλια από τους Παλαιστινίους. Ακόμα, τo Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε την κίνηση θετικό πρώτο βήμα, ενώ κάλεσε αντίστοιχες επιχειρήσεις, όπως το Booking.com, να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Airbnb.

Το θέμα των οικισμών στην Δυτική Όχθη αποτελεί σημαντικό αγκάθι στο Μεσανατολικό. Περισσότεροι από 600.000 Εβραίοι ζουν σε περίπου 160 οικισμούς που χτίστηκαν από το Ισραήλ μετά την κατάληψη της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ το 1967. Οι εποικισμοί θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κάτι που το Ισραήλ αμφισβητεί.

Πηγή: BBC 


σχετικα αρθρα