current views are: 7

1 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση03:31

Σε «γυναικεία χέρια» θα παραμείνει το CDU;

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες συμπάθειες. Ο Φρίντριχ Μερτς είναι ρήτορας αλλά ξένος. Ο Γενς Σπαν παίζει το χαρτί της ηλικίας του. Και οι 3 θέλουν να διαδεχθούν την Μέρκελ.

Δημοσίευση 03:31’

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες συμπάθειες. Ο Φρίντριχ Μερτς είναι ρήτορας αλλά ξένος. Ο Γενς Σπαν παίζει το χαρτί της ηλικίας του. Και οι 3 θέλουν να διαδεχθούν την Μέρκελ.

Θα μπορούσε να είναι και μια αντιπαράθεση απόψεων με προβολή στο χρόνο, μέσα στην τεράστια αίθουσα στο Ντίσελντορφ, όπου έγινε η τοπική διάσκεψη του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Ο Γενς Σπαν, ο 38χρονος υπουργός Υγείας με φιλοδοξίες από καιρό να διαδεχθεί την Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος και – γιατί όχι – στην καγκελαρία, ξεκίνησε την ομιλία του με ένα νοερό ταξίδι στο 2040. «Πως θα είναι το 2040 η Γερμανία;» Αυτό το ερώτημα έθεσε στα 4000 μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU. «Εγώ θέλω μια Γερμανία που να ζει εν ελευθερία, να έχει νικήσει τον καρκίνο, να έχει καταπολεμήσει τον αντισημιτισμό και την ομοφοβία, να υπάρχει ισότητα φύλων, να κυβερνάται από το CDU». Χλιαρό το χειροκρότημα. Οι περισσότεροι στην αίθουσα ήταν της τρίτης ηλικίας και ίσως μετά από 22 χρόνια να μην ζουν. Ο Σπαν θα είναι όμως 59 χρονών.

Ο χρόνος και τα χρόνια Μέρκελ στην κομματική ηγεσία

Παιγνίδι σε παρελθόντα χρόνο έκανε η 56χρονη Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Σε αντίθεση με τους δύο αντιπάλους της, μέλη του κόμματος στη Ρηνανία-Βεστφαλία, έπαιζε την Πέμπτη εκτός πολιτικής έδρας. Στην προσπάθειά της να κερδίσει συμπάθειες θυμήθηκε εκείνη την ημέρα του Απριλίου του 2017, στην τελική ευθεία για τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο, που βρέθηκε στη βουλή και συνέστησε στους κομματικούς συντρόφους της να «ξεχάσουν τις δημοσκοπήσεις». Λίγες ημέρες αργότερα οι Χριστιανοδημοκράτες «εκπαραθύρωσαν» την κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων και πανηγύριζαν για τη νίκη τους σε ένα κρατίδιο, πάλαι ποτέ προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών. «Θα προσπαθήσω για να αγγίξουμε και πάλι το 40% σε εκλογές» υποσχέθηκε καταχειροκροτούμενη. Η πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου Σάαρλαντ ξέρει τον τρόπο. Πέρυσι κατάφερε να ξεπεράσει αυτό το ποσοστό επιφέροντας το οριστικό τέλος στο λεγόμενο «φαινόμενο Σουλτς», που ήταν τότε πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και έσπευσε να παραδεχθεί την ήττα του.

Για τον τρίτο των διεκδικητών της κομματικής προεδρίας Φρίντριχ Μερτς, που μόλις έγινε 63 χρονών, ο χρόνος ή η κούραση του έπαιξαν άσχημα παιγνίδια. Αφού έπλεξε το εγκώμιο της Άνγκελα Μέρκελ θύμισε ότι μετά από 13 χρόνια εγκαταλείπει την «γέφυρα του κόμματος». Μόνο που η Μέρκελ είναι 18 χρόνια στο τιμόνι της ηγεσίας του κόμματος και 13 χρόνια καγκελάριος. Ο Μερτς ούτε καν που πρόσεξε το λάθος του για να το διορθώσει.

Καλός ρήτορας αλλά «ξένος»

Αυτά είναι μερικά από τα παραλειπόμενα της 6ης κατά σειρά, τοπικής διάσκεψης του CDU, καθοδόν προς την ψηφοφορία του ή της διαδόχου της Μέρκελ ως επικεφαλής του κόμματος, αρχές Δεκεμβρίου. Επί του περιεχομένου των λεχθέντων δεν προέκυψε τίποτα το νεότερο. Οι τρεις υποψήφιοι, ίσως με διαφορετικό περιτύλιγμα,  επανέλαβαν όσα έχουν υποστηρίξει και στις προηγούμενες  συναντήσεις τους με την κομματική βάση, δίνοντας ίσως άλλο βάρος. Ο Γενς Σπαν έκανε σαφές ότι θα συνεχίσει τη μάχη μέχρι τέλους. Ως υπουργός Υγείας έχει αποκτήσει κάποια κυβερνητική εμπειρία, ωστόσο δεν φαίνεται να αρκεί. Αντίθετα η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ έδειξε ότι γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα που διαχειρίζεται, ακόμη και από την εξωτερική πολιτική. Και το έδειξε διορθώνοντας εμμέσως τον Φρίντριχ Μερτς ότι «η διένεξη με την Ουκρανία δεν είναι και τόσο νέα, αλλά με νέο ένδυμα».

Σε ότι αφορά τον Μερτς η ρητορική του δεινότητα δεν αμφισβητείται. Την Πέμπτη απέσπασε το πιο θερμό χειροκρότημα χιλιάδων όρθιων μελών του κόμματος, ακόμα κι όταν είπε δυσάρεστες αλήθειες για τη δημοσιονομική κρίση. Ότι δεν ήταν η Ελλάδα που παραβίασε το όριο του ελλείμματος, αλλά πρώτες από όλους η Γαλλία και η Γερμανία. Αλλά μιλά πιο τεχνοκρατικά, θεωρείται «ξένος» μετά από απουσία χρόνων από το πολιτικό γίγνεσθαι.

«Ουσιαστική, συγκεκριμένη»

Την ίδια αίσθηση αποκόμισαν και ορισμένοι εκ των παρευρισκομένων. «Νομίζω ότι ο κ. Μερτς δεν έχει βρει ακόμη την επαφή με τους ανθρώπους μας» είπε ένας συνταξιούχος, που ήρθε ειδικά από κοντινή πόλη για να ακούσει τους 3 υποψηφίους. Αν και δεν θα ψηφίσει ως μέλος του κόμματος έχει διαμορφώσει εικόνα. «Για μένα η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ είναι πολύ πιο κοντά στον λαό από τους άλλους δύο αντιπάλους της, ο Γενς Σπαν είναι πολύ νέος, έχει μέλλον μπροστά του», μας είπε. «Ήταν συγκεκριμένη, ουσιαστική, ο κόσμος την βλέπει λάθος ως συνέχεια της Μέρκελ, είναι μια αυτοδύναμη πολιτικός επί 15 χρόνια στο κουρμπέτι, έχει την καλύτερη απήχηση στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους », είπε ένα άλλο μέλος του CDU. «Θα μπορούσα να δώσω 3 ψήφους, αλλά εάν έβαζα προτεραιότητα, πρώτη θα έρχονταν η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ» ήταν η άποψη άλλου κομματικού μέλους.

Οι απόψεις συμπίπτουν και με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις που δίνουν σαφές προβάδισμα στην ΑΚΚ, όπως την αποκαλούν εν συντομία. Έντονο «άρωμα γυναίκας» λοιπόν στην τεράστια αίθουσα 9 του εκθεσιακού κέντρου στο Ντίσελντορφ. Απομένουν άλλες δύο ανάλογες συναντήσεις με την κομματική βάση και τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι 1001 σύνεδροι, εκ των οποίων το 1/3 προέρχεται από το CDU Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Πηγή: DW.com


σχετικα αρθρα