Ένας 11χρονος που πήρε έναν κάδο απορριμάτων κατά τις ταραχές και τις λεηλασίες, που σημειώθηκαν για πέντε ημέρες νωρίτερα αυτόν το μήνα στη Βρετανία, καταδικάστηκε σήμερα να τεθεί υπό καθεστώς επίβλεψης για 18 μήνες. Ο 11χρονος πιστεύεται ότι είναι το πιο μικρό σε ηλικία άτομο που διώκεται σε σχέση με τις ταραχές.

Το αγόρι, που δεν κατονομάζεται λόγω ηλικίας, εθεάθη από την αστυνομία στην πόλη Ρόμφορντ, στις 8 Αυγούστου, να παίρνει τον σκουπιδοτενεκέ, αξίας περίπου 50 λιρών (περίπου 44,2 ευρώ), από τη βιτρίνα ενός καταστήματος ρούχων στην οποία είχαν σπάσει τα τζάμια.

Ο 11χρονος βρισκόταν μαζί με ομάδα άλλων νεαρών εκείνη την ώρα. Μαζί προκάλεσαν ζημιά ύψους περίπου 6.000 λιρών. Όταν ένας αστυνομικός τον σταμάτησε, το αγόρι είπε ότι πήρε τον σκουπιδοτενεκέ για λογαριασμό άλλου.

Πιστεύεται ότι είναι το νεαρότερο άτομο που καταδικάζεται για τα γεγονότα που σχετίζονται με τις ταραχές που ξέσπασαν στο Λονδίνο και στη συνέχεια επεκτάθηκαν και στην υπόλοιπη χώρα στις αρχές του μήνα.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, αποκαλύφθηκε ότι πέντε ημέρες πριν από το περιστατικό της 8ης Αυγούστου, το αγόρι είχε αναφερθεί στις αρχές για άσχετες κατηγορίες, αυτές του εμπρησμού και της πρόκλησης εγκληματικής ζημιάς, σε άλλο περιστατικό που είχε σημειωθεί στις 18 Ιουλίου, κατά το οποίο προσπάθησε να βάλει φωτιά στα καθίσματα ενός λεωφορείου εν κινήσει και στη συνέχεια έσπασε ένα παράθυρο για να διαφύγει.

Ο περιφερειακός δικαστής Τζον Γούλαρντ χαρακτήρισε το παράπτωμα αυτό σοβαρό, μετέδωσε το BBC.

"Αν ήσουν λίγο μεγαλύτερος θα κατέληγες στη φυλακή, μάλλον εκεί θα σε αναλάμβαναν κι όχι αλλού. Πρέπει να καταλάβεις σαφέστατα ότι δεν μπορείς να τη γλιτώνεις όταν διαπράττεις αδικήματα αυτού του είδους", είπε ο δικαστής στον 11χρονο.

Βάσει των όρων της καταδίκης του, οι αρχές θα αποφασίσουν πού θα μείνει το παιδί για τους ερχόμενους έξι μήνες.

Η εντολή αναμόρφωσης νέων, όπως ονομάζεται τεχνικά, είναι μια ειδική καταδίκη για τους ανηλίκους, η οποία επιτρέπει στις αρχές τη χρήση μιας σειράς εργαλείων για την πάταξη της εγκληματικότητας των ανηλίκων. Στα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές περιλαμβάνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας, η παρακολούθηση και η θεραπεία αποτοξίνωσης από τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ.