ΔΙΕΘΝΗ

Σε έξαρση ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη

από Επιμέλεια: Γιώργος Μητρόπουλος - Δημοσίευση 3 Δεκεμβρίου 2018, 14:22 / Ανανεώθηκε 7 Δεκεμβρίου 2018, 20:15
Σε έξαρση ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη
Facebook Twitter Whatsapp

Ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη αυξάνεται με έναν στους 20 Ευρωπαίους να δηλώνει άγνοια για το Ολοκαύτωμα

Οι μνήμες του Ολοκαυτώματος και η συστηματική μαζική εξολόθρευση των Εβραίων από την ναζιστική Γερμανία φαίνεται πως περνούν στη λήθη, όπως έδειξε έρευνα του ComRes για λογαριασμό του CNN. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 7 χώρες της Ευρώπης (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Μ.Βρετανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σουηδία) με την συμμετοχή 7.000 πολιτών. Η άγνοια, η ξενοφοβία, ο αντισημιτισμός σε συνδυασμό με την μη ορθολογική σκέψη, υποδηλώνουν ότι ένας «νέος Μεσαίωνας» ενδεχομένως βρίσκεται προ των πυλών μας.

Λήθη του Ολοκαυτώματος

Σύμφωνα με το Com Res, ένας στους είκοσι Ευρωπαίους δεν γνωρίζει τι είναι το Ολοκαύτωμα. Στη Γαλλία, οι  νέοι ηλικίας 18-34 αγνοούν το ιστορικό αυτό γεγονός, μιας και δεν έχουν ακούσει ποτέ κάτι για αυτό. Αντίστοιχα, στην Αυστρία, τέσσερις στους δέκα ενήλικες ανέφεραν ότι γνωρίζουν λίγα πράγματα για αυτό το θέμα.

Σε όλη την Ευρώπη, ένας στους πέντε δήλωσε πως ξέρει σε ικανοποιητικό επίπεδο το τι είναι το Ολοκαύτωμα, ποσοστό το οποίο μειώνεται σημαντικά ΗΠΑ, με το 10% των ενηλίκων να μην έχει ακούσει οτιδήποτε για το γεγονός.

Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν πως είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ανάμνηση του Ολοκαυτώματος, μιας και είναι δυνατό να συμβάλλει στημάχη κατά του αντισημιτισμού.

Την ίδια ώρα, όμως το ένα τρίτο των ερωτηθέντων θεωρεί πως οι Εβραίοι χρησιμοποιούν τα δεινά του λαού τους ως μέσο προώθησης των εθνικών τους συμφερόντων.

Αισθήματα μίσους και αγάπης

Στο πλαίσιο της έρευνας, υπήρχαν και εκείνοι που με έμμεσο και άμεσο τρόπο δήλωσαν την αποστροφή τους από τους Εβραίους.

Το ένα τρίτο πιστεύει ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τις οδυνηρές μνήμες του παρελθόντος υπέρ της εθνικής ατζέντας τους. Το ζήτημα του αντισημιτισμού  επισημάνθηκε από πολλούς ως ένα κλιμακούμενο πρόβλημα, ενώ υπήρχαν και εκείνοι που δήλωσαν ότι αποτελεί ένας τρόπος αντίδρασης απέναντι στις αδικίες που διαπράττονται από τους Εβραίος.

 Ειδικότερα, το 28% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ο αντισημιτισμός ως ρεύμα οφείλεται στις πράξεις του κράτους Ισραήλ, ενώ ένας στους πέντε (18%) κατηγόρησε τους ίδιους του Εβραίους.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται και στην γνώμη των Ευρωπαίων για το ισραηλινό έθνος . Μόλις 10 άτομα και στις 7 χώρες παραδέχθηκαν την απέχθεια τους για τους Εβραίους. Στην Ουγγαρία, το 19% των ερωτηθέντων εξέφρασε την αποστροφή τους, ενώ μόλις το 21% δήλωσε ότι έχει θετική γνώμη για αυτούς.

Στην Πολωνία και την Ουγγαρία, τέσσερις στους δέκα θεωρούν ότι οι Εβραίοι ελέγχουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες., την οικονομία και την πολιτική «λόγω της μεγάλης επιρροής που διαθέτουν». Την ίδια στιγμή, ένας στους τέσσερις δήλωσε πως οι Εβραίοι επηρεάζουν με αρνητικό πρόσημο τις διεθνής διενέξεις και πολέμους .

Άγνοια για τους Εβραίους

Μεγάλη άγνοια διατυπώνεται από ζητήματα, που σχετίζονται για τη σχέση των Εβραίων με το Ολοκαύτωμα, το Ισραήλ καθώς και το πληθυσμό του έθνους αυτού.

Τα δύο τρίτα των ερωτώμενων έδωσαν μεγαλύτερο ποσοστό για τον συνολικό πληθυσμό των Εβραίων. Ενδεικτικά, το ένα τρίτο των Ούγγρων δήλωσε πως το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι Εβραίοι. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Pew Research Center, οι Ισραηλινοί αποτελούν  το 0,2%.

Τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες, μάλιστα, δήλωσαν πως ένα ποσοστό Εβραίων μεταξύ 3% και 10% διαμένει στη χώρα τους. Ωστόσο, η μόνη χώρα στον κόσμο όπου το ποσοστό τους είναι άνω το 2% είναι το Ισραήλ.

Και, παρότι τόσο υπερβολική ως προς τα ποσοστά που έδωσε, η πλειονότητα δήλωσε πως δεν έχει γνωρίζει ποτέ κανέναν Εβραίο.