Σύμφωνα με δικαστήριο του Βερολίνου, ένα γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο (εν προκειμένω το RBB) "δεν είναι υποχρεωμένο" να μεταδώσει ένα διαφημιστικό μήνυμα του ακροδεξιού κόμματος NPD. Η διεύθυνση του ανωτέρω δικτύου είχε αρνηθεί τη μετάδοση, "επειδή το διαφημιστικό μήνυμα αναμοχλεύει το φυλετικό μίσος". Από την πλευρά του, το ανωτέρω κόμμα κατέστησε σαφές ότι θα προσβάλλει αμέσως την πρωτόδικη αυτή απόφαση στο 'Συνταγματικό δικαστήριο', που εδρεύει στην Καρλσρούη.

Στη Γερμανία κατά την προεκλογική περίοδο παραχωρείται τηλεοπτικός χρόνος στα πολιτικά κόμματα, για να προβάλλουν τα διαφημιστικά μηνύματά τους. Τα κόμματα είναι υπεύθυνα, κατά νόμον, για το περιεχόμενο αυτών των διαφημιστικών.

Η διεύθυνση των τηλεοπτικών δικτύων, εάν κρίνει ότι αυτά τα διαφημιστικά παραβιάζουν την εκλογική νομοθεσία, τότε έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την προβολή τους.

"Οι αλλοδαποί, που ζουν στο Βερολίνο, είναι το ίδιο πράγμα με τους εγκληματίες, που αντιπροσωπεύουν για τους πολίτες απειλή", ανέφερε το διαφημιστικό του κόμματος NPD.

Προβάλλεται σύντομο βίντεο, όπου πολίτης κακοποιείται από νεαρής ηλικίας ανθρώπους, την ώρα που βανδαλίζεται το ιδιωτικής χρήσης όχημά του.

Πρόσφατα, στα διαφημιστικά μηνύματα του κόμματος αυτού αναφερόταν η γερμανική έκφραση: "δώστε αέριο", η οποία χρησιμοποιείται ενίοτε για να αποδοθεί το νόημα "ας κινηθούμε".

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του NPD αντιτείνουν, όμως, ότι γίνεται ένας συνειρμός με τα δολοφονικά αέρια των θαλάμων για την εξόντωση κρατουμένων στα στρατόπεδα της εποχής των Ναζιστών...

Το ίδιο κόμμα κάνει προεκλογικό αγώνα για να παραμείνει σε εκπροσώπηση στο περιφερειακό κοινοβούλιο του Μακλεμβούργου-Πομερανία. Αυτές οι εκλογές γίνονται το Σαββατοκύριακο, όμως θα ολοκληρωθούν με κάλπες μέσα στο Βερολίνο την 18η Σεπτεμβρίου.Το κόμμα NPD εκπροσωπείται και στην περιφερειακή κυβέρνηση της Σαξονίας, αλλ όχι στην ομοσπονδιακή.

Σε προεκλογική αφίσα του κόμματος αυτού υπάρχει σε κόκκινο φόντο η προτροπή "εγκληματίες ξένοι, έξω!".