ΔΙΕΘΝΗ

Πώς έγινε η σύγκρουση στον αέρα του μαχητικού και του τάνκερ των ΗΠΑ

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη - Δημοσίευση 6 Δεκεμβρίου 2018, 17:50 / Ανανεώθηκε 6 Δεκεμβρίου 2018, 17:35
Πώς έγινε η σύγκρουση στον αέρα του μαχητικού και του τάνκερ των ΗΠΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Ένας νεκρός και αγνοούνται άλλοι πέντε Αμερικανοί Πεζοναύτες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δύο Αμερικανοί Πεζοναύτες έχουν βρεθεί, ένας ζωντανός και ο άλλος νεκρός, ενώ αγνοούνται άλλοι πέντε, σύμφωνα με το νεότερο ενημερωτικό δελτίο του Σώματος των Αμερικανών Πεζοναυτών, αναφορικώς με το φοβερό – όσο και εξαιρετικά σπάνιο – αεροπορικό συμβάν της συγκρούσεως στον αέρα δύο αεροσκαφών στη διάρκεια εκπαιδεύσεως στον εναέριο ανεφοδιασμό τους!

Το δυστύχημα συνέβη σήμερα το πρωί, τοπική ώρα Ιαπωνίας, όταν τα δύο αεροσκάφη της Αεροπορίας των Αμερικανών Πεζοναυτών, ένα ειδικά διασκευασμένο  σε αεροσκάφος-τάνκερ KC-130J Hercules και ένα μαχητικό F/A-18D Hornet, συγκρούστηκαν στον αέρα τη στιγμή που το δεύτερο επιχειρούσε να ανεφοδιαστεί με καύσιμα από το πρώτο εν πτήσει. Το σημείο της συγκρούσεως των δύο αεροσκαφών ήταν περίπου 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ιαπωνίας και μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν από τη σύγκρουση έγινε έκρηξη του αεροσκάφους τάνκερ στον αέρα ή όχι.

Όπως έγινε γνωστό, τα δύο αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από τη μεγάλη αεροπορική βάση των Πεζοναυτών Ιβακούνι στην Ιαπωνία για εκπαιδευτική πτήση, τμήμα της οποίας ήταν και η εκπαίδευση στη διαδικασία του εναέριου ανεφοδιασμού του μαχητικού από το τάνκερ. Το πως και το γιατί έγινε η σύγκρουση είναι ακόμα υπό εξέταση.

Ο πρώτος Αμερικανός βρέθηκε από ένα ελικόπτερο των Ιαπωνικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας και ανασύρθηκε από το νερό και είναι ο ένας από το πλήρωμα του διθέσιου Hornet και μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ενώ ο δεύτερος ανασύρθηκε από τη θάλασσα από το ιαπωνικό αντιτορπιλλικο JS “Setoyuki” (DD-131) μερικές ώρες αργότερα μεταφέρθηκε και αυτός στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του. 

Αμφότερα τα αεροσκάφη ανήκαν στη δύναμη της 12ης Ομάδος Αεροσκαφών Πεζοναυτών (Marine Aircraft Group/MAG-12), μονάδα επιπέδου Πτέρυγος Μάχης, και το μεν KC-130J ανήκε στη δύναμη 152 Μοίρας Μεταφορών/Εναέριου Ανεφοδιασμού Πεζοναυτών (VMGR-152), το δε F/A-18D στην 242η Μοίρα Παντός Καιρού Διπλού Ρόλου (VMFA-242).  

Οι αμερικανικές αρχές, σε συνεργασία με τις ιαπωνικές, που έχουν τον έλεγχο της επιχειρήσεως ερεύνης και διασώσεως που έχει ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, συνεχίζουν τις έρευνας. Οι Αμερικανοί έχουν απογειώσει ένα υπερσύγχρονο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τύπου P-8A Posidon για να βοηθήσει τους Ιάπωνες στις έρευνές τους που έχει απογειωθεί από μία άλλη αμερικανική αεροπορική βάση της Ιαπωνίας, την Καντένα.