Ο αμερικανικός στρατός, κρατώντας εσκεμμένα χαμηλό προφίλ, πλήρωσε περίπου ένα δισ. δολάρια για τη λιβυκή εξέγερση και παρείχε μυστικά στο ΝΑΤΟ από πυρομαχικά μέχρι εξοπλισμούς, σε μία στρατηγική «έμμεσης παρέμβασης» και χαμηλού κόστους, που ενδεχομένως να σηματοδοτούν μία νέα εποχή στη διεξαγωγή πολέμων από τις ΗΠΑ, γράφει το Daily Beast. Mπορεί να φαίνεται ότι Γαλλία και ΝΑΤΟ έχουν τον πρώτο λόγο και ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα στον πόλεμο της Λιβύης, όπως ο αμερικανικός στρατός έχει πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή απ' ότι φαίνεται, αφού το ποσό του 1 δισ. που έχει «επενδύσει» δεν το έχει δώσει για το... καλό της απελευθέρωσης των Λίβυων από -άλλον έναν- στυγνό δικτάτορα, τον Μουαμάρ Καντάφι.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα παρέδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της προσπάθειας εκδίωξης του Καντάφι στους Ευρωπαίους του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα τα «γεράκια του πολέμου» στην Ουάσινγκτον να μην το δουν με καλό μάτι, αφού, συν τοις άλλοις αμφισβήτησαν και την αποτελεσματικότητα της ελλιπούς συμμαχίας των δυτικών δυνάμεων.

Οι ΗΠΑ πάντως στην μέχρι τώρα εξάμηνη εκστρατεία έχουν κρατήσει χαμηλό προφίλ συμμετοχής, με τα πραγματικά στοιχεία να δείχνουν κάτι το εντελώς αντίθετο και ίσως ένα νέο είδος πολέμου που διεξάγουν οι ΗΠΑ μετά από τις αποτυχημένες και έντονα κατακριτέες εκστρατείες σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ισχυρή συμμετοχή στη ναυτική δύναμη έξω από τη Λιβύη. Χωρίς να κάνουν επίδειξη δυνάμεων, δεν πήγαν εκέι κάποιο πολύ μεγάλο σκάφος (π.χ. αεροπλανοφόρο), αλλά πάρα πολλά μικρότερα πολεμικά πλοία. Στο επίπεδο των αιθέρων, οι ΗΠΑ ήταν αυτές που τροφοδότησαν με πυρομαχικά τα ευρωπαϊκά μαχητικά. Παράλληλα, στην παρακολούθηση των κανταφικών δυνάμεων πρωτοστάτησαν αμερικανικά σκάφη επανδρωμένα ή μη, αμερικανοί ειδικοί στους πολεμικούς στόχους κατέστρωναν τα χτυπήματα από τα αρχηγεία του ΝΑΤΟ στη Νάπολι, ενώ αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεπταν τον λίβυο συνταγματάρχη μαθαινοντας νωρίς για τα σχέδιά του.

Μπορεί οι ΗΠΑ να μην έστειλαν στρατεύματα (παρά μόνο πράκτορες της CIA στην Τρίπολη) αλλά ακόμα και ο δορυφόρος με τον οποίον επικοινωνούσαν Βρετανοί και Γάλλοι ήταν -μαντέψτε- αμερικανικός.

Για την ισχύουσα στρατηγική της Ουάσινγκτον θα πρέπει να λάβουμε υπόψην την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και την έντονη κριτική που δέχθηκαν και δέχονται οι αμερικανικές κυβερνήσεις για τους πανάκριβους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, που κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες αμερικανούς στρατιώτες. Εξ άλλου, τη νέα συνταγή του χαμηλού προφίλ και χαμηλού κόστους, φαίνεται πως οι ΗΠΑ τη χρησιμοποιούν στην Υεμένη (για το τοπικό παρακλάδι της αλ Κάιντα) και στο Πακιστάν.

Σίγουρα οι ΗΠΑ (μαζί με την βιομηχανία εκμετάλλευσης των πολέμων) δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν αμέτοχες σε μια εκστρατεία στη Λιβύη. Μπορεί στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου η Τρίπολη να κατέχει μόλις το 2%, όμως η Λιβύη έχει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα πετρελαϊκά αποθέματα στην Αφρική, που την καθιστούν ως τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στο βόρειο κομμάτι της ηπείρου, ενώ και η στρατηγική της θέση κάθε άλλο παρά αδιάφορες αφήνει τις ΗΠΑ.


Βαγγέλης Βιτζηλαίος
TAGS