current views are: 6

8 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση21:40

Χέδερ Νάουερτ: Έμπειρη δημοσιογράφος η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Ο Τραμπ έχει στο παρελθόν επιλέξει πολλές άλλες προσωπικότητες του συντηρητικού ειδησεογραφικού δικτύου Fox News για προβεβλημένους ρόλους στην κυβέρνησή του

Δημοσίευση 21:40’

Ο Τραμπ έχει στο παρελθόν επιλέξει πολλές άλλες προσωπικότητες του συντηρητικού ειδησεογραφικού δικτύου Fox News για προβεβλημένους ρόλους στην κυβέρνησή του

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να ονομάσει την εκπρόσωπο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την Χέδερ Νάουερτ, επόμενη πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Η απερχόμενη αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι ανακοίνωσε την παραίτησή της τον Οκτώβριο, διευκρινίζοντας ότι θα αποχωρούσε από τον θώκο στα τέλη της χρονιάς. Παρέμεινε στο αξίωμα — το οποίο είναι ισότιμο με αυτό του υπουργού στην αμερικανική κυβέρνηση — για 18 μήνες.

Ο Τραμπ έχει στο παρελθόν επιλέξει πολλές άλλες προσωπικότητες του συντηρητικού ειδησεογραφικού δικτύου Fox News για προβεβλημένους ρόλους στην κυβέρνησή του: το πρώην στέλεχος του καναλιού, ο Μπιλ Σάιν, διορίστηκε τον Ιούνιο επικεφαλής επικοινωνίας της προεδρίας, ενώ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ Τζον Μπόλτον ήταν έμμισθος συνεργάτης του δικτύου προτού αναλάβει τον σημερινό του ρόλο.

Το πρακτορείο Bloomberg χαρακτηρίζει ανορθόδοξη την επιλογή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, καθώς η 48χρονη Νάουερτ, πρώην δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, δεν έχει καμιά εμπειρία στην πολιτική ή στη χάραξη πολιτικής.

Έγινε επικεφαλής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Απρίλιο του 2017 και κέρδισε τον Τραμπ με την παθιασμένη υπεράσπισή της των αποφάσεών του στην εξωτερική πολιτική. Κέρδισε επίσης την εμπιστοσύνη του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Νωρίτερα φέτος μάλιστα, η Νάουερτ ονομάστηκε υπηρεσιακή υφυπουργός αρμόδια για τις δημόσιες σχέσεις.

Ο Τραμπ δέχεται κριτική για την επιλογή του καθώς το βιογραφικό της είναι πολύ περιορισμένο σε σχέση με άλλα πρόσωπα που πέρασαν από αυτή τη θέση. Ο ρόλος αυτός περιλαμβάνει την εκπροσώπηση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας και σε ευαίσθητες διπλωματικές διαπραγματεύσεις με άλλους παγκόσμιους ηγέτες.

Οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι παρότι η Νάουερτ είναι καλή στο να “παπαγαλίζει” θέματα προς συζήτηση, δεν διαθέτει την απαιτούμενη εις βάθος γνώση της πολιτικής ή το απαιτούμενο πολιτικό υπόβαθρο για αυτό τον ρόλο. Θα κληθεί άλλωστε να απολογείται, μεταξύ άλλων, για την περιφρόνηση που επιδεικνύει η κυβέρνηση Τραμπ προς τους διεθνείς θεσμούς περιλαμβανομένου του ΟΗΕ.

Ενδεικτικό είναι πάντως ότι από αυτή την θέση έχουν περάσει ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, η Μαντλίν Όλμπραϊτ και ο Αντλάι Στίβενσον.

Όπως σχολιάζει ο Μπρετ Μπρούεν, ο οποίος θήτευσε στο επιτελείο του Ομπάμα, η Νάουερτ έχει την φήμη ότι “μαθαίνει γρήγορα” και θεωρείται μια ικανή εκπρόσωπος.

Αλλά “η δουλειά της εκπροσώπησης της χώρας μας στους σύνθετους διαδρόμους της εξουσίας στα Ηνωμένα Έθνη απαιτεί μεγαλύτερη εμπειρία στις διαπραγματεύσεις και γνώση του διεθνούς δικαίου από αυτήν που διαθέτει η Χέδερ”. “Χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω από έναν πειστικό εκπρόσωπο. Χρειαζόμαστε κάποιον έμπειρο, μια σταθερή και ισχυρή φωνή που να αντιλαμβάνεται τα ευαίσθητα σημεία της διεθνούς διπλωματίας”.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων από το βήμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Νάουερτ ελάχιστες φορές μπερδεύτηκε υπό την πίεση των ερωτήσεων ξένων και αμερικανών δημοσιογράφων. Ωστόσο, ως μεγαλύτερη γκάφα της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το ότι επικαλέστηκε την D-Day (Σ.τ.Σ: η Απόβαση στη Νορμανδία, δηλαδή η Συμμαχική απόβαση στα παράλια της Γαλλίας, που έλαβε χώρα στις 6 Ιουνίου 1944) ως απόδειξη του ισχυρού δεσμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας: “Αύριο είναι η επέτειος της D-Day. Προφανώς έχουμε μια πολύ μακρά ιστορία με την κυβέρνηση της Γερμανίας και μια πολύ ισχυρή σχέση με την κυβέρνηση”, είχε δηλώσει τον Ιούνιο.

Με καταγωγή από το Ιλινόις, η Νάουερτ κάλυψε ως δημοσιογράφος τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, τον πόλεμο στο Ιράκ και τέσσερις προεδρικές εκλογές. Πριν ενταχθεί στο δυναμικό του Fox News ήταν ανταποκρίτρια του ABC News, για το οποίο κάλυπτε ειδησεογραφικά τα έκτακτα γεγονότα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.

Η Νάουερτ πήρε το πτυχίο της από το πανεπιστήμιο Mount Vernon της Ουάσινγκτον και το μεταπτυχιακό της από την Σχολή Δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου Columbia. Πριν ξεκινήσει καριέρα ως δημοσιογράφος, εργάστηκε ως σύμβουλος ασφάλειας υγείας στην Ουάσινγκτον.

Πηγές στον Λευκό Οίκο εκτιμούν ότι ανάμεσα στα προσόντα της είναι το επικοινωνιακό της χάρισμα και η καλή επικοινωνία με τον Λευκό Οίκο, ειδικά σε ό,τι αφορά στην κατανόηση του σκεπτικού του προέδρου και του ΥΠΕΞ. Ο Τραμπ φέρεται μάλιστα να είχε εντυπωσιαστεί με την παρουσία της στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των G20 στην Αργεντινή.

Ο πρόεδρος Τραμπ την επέλεξε αφού εξέτασε άλλους πιθανούς υποψήφιους, ανάμεσά τους και η πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου Ντίνα Πάουελ, η πρεσβευτής στον Καναδά Κέλι Κραφτ, ο πρώην υποψήφιος γερουσιαστής του Μίσιγκαν Τζον Τζέιμς και ο πρεσβευτής στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρένελ.

Αν πάντως επικυρωθεί από τη Γερουσία ο διορισμός της, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια ευρεία ατζέντα θεμάτων στο ΟΗΕ με κυρίαρχο την ανάγκη διατήρησης των διεθνών κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας. Επίσης θα κληθεί να διαχειριστεί τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να υπερασπιστεί το Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Νάουερτ έχει αναφέρει ως προτεραιότητά της την διαχείριση της κρίσης με την μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια στην Μιανμάρ. “Δεδομένης της έλλειψης διπλωματικής εμπειρίας θεωρώ ότι είναι καθησυχαστικό για τους υποστηρικτές των Ηνωμένων Εθνών το ότι θα πάει εκεί χωρίς κάποια προσωπική ατζέντα”, σχολίασε η Λόρεν ΝτεΤζόντζ του Center for a New American Security. Αλλά αναφερόμενη στην προϋπηρεσία της Νάουερτ στην θέση του εκπροσώπου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρμεντ πρόσθεσε: “δεν είναι ένας ρόλος για την απλή ανάγνωση καίριων ζητημάτων”.

ΠΗΓΕΣ: USA Today, Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα