current views are: 8

9 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση16:55

Κίτρινα γιλέκα: Ο Μακρόν ετοιμάζει διάγγελμα, υποψίες για «ρωσικό δάκτυλο»

Η Γαλλία σε κοινωνική κρίση

Δημοσίευση 16:55’

Η Γαλλία σε κοινωνική κρίση

Λίγες ώρες πριν ανακοινώσει το βράδυ της Δευτέρας τα μέτρα με τα οποία ελπίζει να κατευνάσει τους διαδηλωτές, ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντήσει εκπροσώπους συνδικάτων και εργοδοτών σε μια προσπάθεια να πείσει τους κοινωνικούς εταίρους και να εκτονώσει την εκτεταμένη κρίση που παραλύει κάθε εβδομάδα σχεδόν όλη τη χώρα.

Πέντε συνδικάτα (CGT, CFDT, FO, CFE-CGE και CFTC), καθώς και τρεις εργοδοτικές οργανώσεις (Medef, CPME και U2P) θα συναντηθούν τη Δευτέρα στις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδας) με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, δήλωσαν σήμερα συνδικαλιστικές πηγές.


AFP

Ο αρχηγός του κράτους θα συναντήσει τους κοινωνικούς εταίρους δύο ημέρες μετά μια νέα ημέρα δράσης των «κίτρινων γιλέκων» στην οποία συμμετείχαν περίπου 136.000 διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία και η οποία αμαυρώθηκε και πάλι βία,τραυματισμούς και εκατοντάδες συλλήψεις.

Διαβάστε επίσης: ►Γάλλος ΥΠΟΙΚ για επεισόδια: Είναι καταστροφή για την οικονομία

Σύμφωνα με την Opinion που αποκάλυψε τη συνάντηση, «σκοπός είναι ο πρόεδρος να τους παρουσιάσει τα μέτρα που θα ανακοινώσει στους Γάλλους, κανονικά, αργότερα μέσα στην ημέρα».

Το κρίσιμο τηλεοπτικό διάγγελμα αναμένεται στις 8 το βράδυ τοπική ώρα. Ο Γάλλος πρόεδρος θα ανακοινώσει μέτρα για την αγοραστική δύναμη και τη φορολογική δικαιοσύνη, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Parisien επικαλούμενη πηγές από το Ελιζέ.

Διαβάστε επίσης: ►Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος: Υποτιμήσαμε τις ανάγκες του κόσμου

«Ο πρόεδρος θέλει να φέρει μαζί όλες τις πολιτικές, περιφερειακές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για το έθνος, προκειμένου να ακούσει τη φωνή τους και τις προτάσεις τους με σκοπό να τους κινητοποιήσει στη δράση», δήλωσε η πηγή αυτή.

Εντωμεταξύ, μέσω Facebook τα «Κίτρινα Γιλέκα» καλούν εκ νέου τον κόσμο να λάβει μέρος σε μια ακόμη διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου «ανανεώνοντας» τους φόβους για καινούρια επεισόδια.

Υποψίες για ρωσικό δάκτυλο

Σε μια άλλη εξέλιξη, Οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για να ελέγξουν τον πολλαπλασιακό ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποσκοπούσαν να ενισχύσουν τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», έγινε γνωστό χθες από πηγές που βρίσκονται κοντά στην υπόθεση.

Η αρμόδια αρχή – υπεύθυνη για το συντονισμό αυτών των ελέγχων είναι η Γενική Γραμματεία Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας (SGDSN), πρόσθεσε μία από τις πηγές.

Διαβάστε επίσης: ►«Κίτρινα γιλέκα»: Έρευνα για ψεύτικους λογαριασμούς που στόχευαν στην ενίσχυση των διαδηλώσεων

Οι γαλλικές υπηρεσίες δίνουν προσοχή στις απόπειρες χειραγώγησης της ενημέρωσης, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς της βρετανικής εφημερίδας The Times, ότι εκατοντάδες ψεύτικοι λογαριασμοί που προήλθαν από τη Ρωσία στόχευαν να ενισχύσουν την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων», τόνισε μια άλλη πηγή κοντά στην υπόθεση.

Πρόκειται για μια υπόθεση που απαιτεί έντονες και σύνθετες έρευνες, συμπλήρωσε η πηγή.


AFP

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, που επικαλείται αναλύσεις που διεξήγαγε η εταιρεία κυβερνοασφάλειας New Knowledge, περίπου 200 λογαριασμοί Twitter αναπαρήγαγαν φωτογραφίες και βίντεο ανθρώπων σοβαρά τραυματισμένων από την αστυνομία, που φέρονται να ανήκουν στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», ενώ αυτές οι εικόνες χρονολογούνται από γεγονότα που δεν έχουν σε τίποτε να κάνουν με τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα εδώ και εβδομάδες στη Γαλλία.

Το Bloomberg, επικαλούμενο τη Συμμαχία για την Θωράκιση της Δημοκρατίας (Alliance for Securing Democracy), μια οργάνωση που ανήκει στο German Marshall Fund των ΗΠΑ και ελέγχει αυτούς τους λογαριασμούς και άλλες δραστηριότητες της Μόσχας, τόνισε ότι ανάμεσα σε 600 λογαριασμούς Twitter που είναι γνωστοί ότι προωθούν τις απόψεις του Κρεμλίνου το κορυφαίο hashtag ήταν χθες το #giletsjaunes (κίτρινα γιλέκα).


σχετικα αρθρα