current views are: 9

10 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση14:18

«Όχι» από Μέι σε νέο δημοψήφισμα για το Brexit

«Αναβλήθηκε» η αυριανή ψηφοφορία γιατί η Βουλή θα απέρριπτε τη συμφωνία

Δημοσίευση 14:18’

«Αναβλήθηκε» η αυριανή ψηφοφορία γιατί η Βουλή θα απέρριπτε τη συμφωνία

Στην παραδοχή ότι η συμφωνία για το Brexit δεν θα πέρναγε από τη βρετανική Βουλή, προχώρησε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι που εξήγησε τους λόγους που προχώρησε στην αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας. Ταυτόχρονα απέρριψε τα σενάρια για νέο δημοψήφισμα.

«Είναι σαφές ότι αν και υπάρχει ευρεία στήριξη για πολλά από τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας, στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας επικρατεί εκτενής και βαθιά ανησυχία» είπε η Τερέζα Μέι.

«Επομένως, θα αναβάλουμε την ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για αύριο προκειμένου να μην διχάσουμε το κοινοβούλιο αυτή τη χρονική στιγμή».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει περαιτέρω διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη διευθέτηση του θέματος των ιρλανδικών συνόρων.

Ανακοινώνοντας την απόφασή της να αναβάλει την ψηφοφορία, η Μέι είπε στους βουλευτές ότι εάν θέλουν με εναλλακτική συμφωνία με την ΕΕ, πρέπει να είναι ειλικρινείς σχετικά με τα μειονεκτήματα των επιλογών τους, δηλαδή ένα δεύτερο δημοψήφισμα, την παραμονή στην ενιαία αγορά και ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Θέλει το κοινοβούλιο να ολοκληρώσει τη διαδικασία του Brexit;» διερωτήθηκε η Μέι.

«Εάν ναι, θέλει να το κάνει μέσω της επίτευξης μιας συμφωνίας με την ΕΕ; Εάν η απάντηση είναι «ναι» και νομίζω ότι αυτή είναι η απάντηση της πλειοψηφίας του σώματος, τότε θα πρέπει να διερωτηθούμε εάν είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς».

«Διότι δεν θα υπάρξει μακροχρόνιο και επιτυχές Brexit χωρίς συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι θα «συζητήσει» με τους Ευρωπαίους ομολόγους της στις Βρυξέλλες τις «ανησυχίες» του βρετανικού κοινοβουλίου για τη συμφωνία του Brexit.

«Θα πάω να συναντήσω τους ομολόγους μου άλλων κρατών μελών» της ΕΕ για να «συζητήσω μαζί τους τις ανησυχίες που διατύπωσε αυτό το σώμα» επεσήμανε μιλώντας στη Βουλή.

Προειδοποίησε επίσης τους βρετανούς βουλευτές που θέλουν τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, ότι θα πρέπει έντιμα να παραδεχθούν ότι μία τέτοια προοπτική θα απειλούσε με με διχασμό το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνησή της εξετάζει προσεκτικά νέους τρόπους για να «ενισχύσει» τις εξουσίες της Βουλής των Κοινοτήτων σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «δίχτυ ασφαλείας» (backstop) για τα σύνορα με την Ιρλανδία.

Η Μέι και οι υπουργοί της έχουν κατ’ επανάληψη επιμείνει ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Η εκπρόσωπός της ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει σχέδιο για ματαίωση της ψηφοφορίας.

Η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Ιούνιο του 2017.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε τελεσίγραφο προς τη βρετανική κυβέρνηση πως δεν θα διαπραγματευθεί εκ νέου τη συμφωνία για το Brexit.

«Έχουμε μια συμφωνία στο τραπέζι», διεμήνυσε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θυμίζοντας μια θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν θα επαναδιαπραγματευθούμε» ξεκαθάρισε.

Το μπλοκ είναι έτοιμο για «όλα τα σενάρια», δήλωσε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο Γιούνκερ μίλησε την Κυριακή τηλεφωνικά με την Τερέζα Μέι. 

Αποδοκιμασίες εις βάρος της Μέι 

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε σήμερα ότι η βρετανική κυβέρνηση μπορεί μονομερώς να ανατρέψει την απόφασή της για έξοδο από το μπλοκ χωρίς να συμβουλευτεί τις άλλες χώρες μέλη, προσφέροντας μια νίκη στους Βρετανούς που είναι αντίθετοι στο Brexit.

Με μια επείγουσα απόφασή του, η οποία εκδόθηκε μόλις μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία του βρετανικού κοινοβουλίου για τη συμφωνία για το Brexit ανάμεσα στην ΕΕ και την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι που συνήφθη τον Νοέμβριο έπειτα από διαπραγματεύσεις 17 μηνών, το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε: “Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ελεύθερο να ανακαλέσει μονομερώς τη γνωστοποίηση για την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την ΕΕ”.

“Δεν θέλουμε να παραμείνουμε στην ΕΕ (…) Η ψήφος μας είναι σαφής”, αντέδρασε ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC, σημειώνοντας ότι η κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο θα γίνει όπως είναι προγραμματισμένο αύριο Τρίτη και ότι η Μέι μπορεί να την κερδίσει.

Η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ ευθυγραμμίζεται με την γνωμοδότηση που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα νομικού συμβούλου του δικαστηρίου, ο οποίος απεφάνθη ότι η Βρετανία θα μπορούσε απλώς να σταματήσει την αποχώρησή της χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των άλλων χωρών μελών, ενισχύοντας τις ελπίδες αυτών που θέλουν να σταματήσει η διαδικασία.

“Μια τέτοια ανάκληση”, προσθέτει το Δικαστήριο της ΕΕ, “η οποία θα αποφασιστεί σε σεβασμό των δικών της συνταγματικών κανόνων, θα έχει ως αποτέλεσμα να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ένωση με αμετάβλητους όρους όσον αφορά το καθεστώς του κράτους μέλους”.

Η προσφυγή στο Δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο, είχε γίνει από την σκωτσέζικη δικαιοσύνη.

Όπως διευκρινίζει το δικαστήριο στην σημερινή του απόφαση, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να απαρνηθεί μονομερώς το Brexit “εφόσον μια συμφωνία αποχώρησης (…) δεν έχει τεθεί σε ισχύ ή ελλείψει μιας τέτοιας συμφωνίας, όσο η διορία των δύο ετών από τη γνωστοποίηση της πρόθεσης αποχώρησης από την ΕΕ, που έχει ενδεχομένως παραταθεί, δεν έχει εκπνεύσει”, δηλαδή ως τις 29 Μαρτίου του 2019, που είναι η προβλεπόμενη ημερομηνία αποχώρησης των Βρετανών.

Μια τέτοια ανάκληση “θα πρέπει να αποφασιστεί έπειτα από μια δημοκρατική διαδικασία με σεβασμό των συνταγματικών κανόνων” του Ηνωμένου Βασιλείου, προσθέτει το δικαστήριο.

Η απόφαση αυτή μπορεί να ενθαρρύνει τους Βρετανούς που εξακολουθούν να ελπίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να απαρνηθεί την έξοδό του από την ΕΕ.

Το ερώτημα αυτό για την ανάκληση της απόφασης για το Brexit τέθηκε στο Δικαστήριο της ΕΕ στο πλαίσιο μιας προσφυγής σκωτσέζων αιρετών αξιωματούχων, οι οποίοι κρίνουν ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να αναστρέψει την διαδικασία που είναι γνωστή ως ενεργοποίηση του “άρθρου 50”.

Αυτό το άρθρο της συνθήκης της ΕΕ επιτρέπει σε ένα κράτος μέλος να γνωστοποιήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι επιθυμεί να εγκαταλείψει την ΕΕ και είναι επίσης αυτό που ορίζει τα στάδια μιας τέτοιας διαδικασίας.

Εννέα μήνες μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, με το οποίο αποφασίστηκε το Brexit, και για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργοποίησε το άρθρο 50 της συνθήκης της ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2017, εκκινώντας επισήμως την διαδικασία προετοιμασίας της εξόδου σε δύο χρόνια.


σχετικα αρθρα