ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη μετά την αναβολή της ψηφοφορίας για το Brexit

Δημοσίευση 10 Δεκεμβρίου 2018, 20:51 / Ανανεώθηκε 10 Δεκεμβρίου 2018, 21:58
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη μετά την αναβολή της ψηφοφορίας για το Brexit
Photo: EPA
Facebook Twitter Whatsapp

Τουσκ: Δεν διαπραγματευόμαστε τη συμφωνία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι μετά την αναβολή της ψηφοφορίας για το Brexit. 

Ο Ντόναλντ Τουσκ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο κορυφής μετά την απόφαση της Τερέζα Μέι να αναβάλει την κρίσιμη ψηφοφορία που ήταν προγραμματισμένη να γίνει την Τρίτη στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Δεν θα διαπραγματευτούμε τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του θέματος των ιρλανδικών συνόρων, αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πώς να διευκολύνουμε τη βρετανική επικύρωση», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τουσκ.

«Καθώς τελειώνει ο χρόνος, θα συζητήσουμε επίσης την προετοιμασία μας για το σενάριο της μη συμφωνίας», επισημαίνει.

Η Μέι, μετά την απόφασή της δέχεται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις από τον κυβερνητικό της εταίρο και την αντιπολίτευση.

Ο εκπρόσωπος του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της κ. Μέι κατηγόρησε την πρωθυπουργό ότι «ταπείνωσε» το Ηνωμένο Βασίλειο με την απόφασή της να επιζητήσει περαιτέρω διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες όσον αφορά τα συμφωνηθέντα για την Βόρεια Ιρλανδία.

Ο υπαρχηγός της παράταξης τόνισε πως η κ. Μέι πρέπει να επιστρέψεις στις Βρυξέλλες «με πραγματικές αλλαγές» στη συμφωνία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε κάθε άλλη περίπτωση θα την καταψηφίσει.

«Ειλικρινά, αυτά που είπε σήμερα η πρωθυπουργός απλώς δεν είναι αξιόπιστα», σχολίασε ο Νάιτζελ Ντοντς, ο δεύτερος στην ιεραρχία του DUP.

Τα μηνύματα του DUP ήλθαν εν μέσω ανησυχιών πως η κ. Μέι κινδυνεύει να χάσει την θέση της, δεδομένου ότι δεκάδες βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός της έχουν ταχθεί δημοσίως κατά της συμφωνίας που συνομολόγησε η πρωθυπουργός με την ΕΕ.

Νωρίτερα ο Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες διαμήνυσαν πως θα στηρίξουν τους Εργατικούς, που είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, εάν καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κ. Μέι.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν από την πλευρά κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων και τόνισε ότι αν η κ. Μέι δεν προχωρήσει στις ευρείες αλλαγές που απαιτούνται για μια συμφωνία, τότε θα πρέπει να κάνει στην άκρη και να αφήσει «εκείνους που μπορούν» να κυβερνήσουν.