ΔΙΕΘΝΗ

Μπαράζ κοινωνικών μέτρων από Μακρόν μετά τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων»

Δημοσίευση 10 Δεκεμβρίου 2018, 21:57 / Ανανεώθηκε 11 Δεκεμβρίου 2018, 00:33
Μπαράζ κοινωνικών μέτρων από Μακρόν μετά τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων»
Facebook Twitter Whatsapp

«Δικαιολογημένη η οργή τους»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό διάγγελμά του. 

Επιπλέον, ζήτησε από τις εταιρίες που έχουν τη δυνατότητα, να δίνουν μπόνους στους εργαζομένους, ενώ ανακοίνωσε πως οι υπερωρίες δεν θα φορολογούνται. 

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθεί το μέτρο της αύξησης στον φόρο κοινωνικών ασφαλίσεων για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη από τον λαό, καθώς -όπως είπε- “έπρεπε να κάνω άλλα πράγματα”. Ξεκαθάρισε ότι η οργή του κόσμου που συσσωρεύτηκε τα τελευταία 50 χρόνια οδήγησε στην σημερινή κοινωνική αναταραχή.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε "δικαιολογημένη" και "βαθιά" την οργή που εκφράζουν τα "κίτρινα γιλέκα" με τις κινητοποιήσεις τους, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. 

“Θα αναπτύξουμε κάθε μέσο για να σταματήσει η βία” είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: “Πιστεύω ότι θα βρούμε τον τρόπο να βγούμε από αυτήν την κρίση όλοι μαζί. Το θέλω για τη Γαλλία. Οι Γάλλοι πολίτες που δεν υπακούν στους νόμους δεν πρόκειται να πετύχουν. Εξαιτίας αυτής της κρίσης θέλω να συμφιλιωθώ μαζί σας. Δεν έχω ξεχάσει τις δεσμεύσεις μου απέναντί σας”.

Ο Μακρόν τόνισε μεταξύ άλλων πως “Θα συναντήσω όλους τους δημάρχους της Γαλλίας για να θέσουμε μαζί τις βάσεις για το νέο μας συμβόλαιο με τον λαό. Μέσα από τον διάλογο και τον σεβασμό θα πετύχουμε”.

Τόνισε ότι γνωρίζει πως κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα "πλήγωσαν" τους ανθρώπους, όμως σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα.

Όπως είπε, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση των μισθών από τον επόμενο χρόνο. 

Από 8 έως 10 δισεκ. ευρώ κοστολογεί η κυβέρνηση τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Μακρόν

Τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ως απάντηση στις μαζικές κινητοποιήσεις των "κίτρινων γιλέκων" θα κοστίσουν μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Διοίκηση, Ολιβιέ Ντισόπτ.

"Κοστολογούνται μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ", τόνισε ο Ντισόπτ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία εξεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότηση των μέτρων που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Μακρόν.