Την εκτίμηση ότι η θητεία της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Αυστραλίας Τζούλιας Γκίλαρντ σύντομα θα τερματιστεί, εκφράζει σήμερα το σύνολο των πολιτικών αναλυτών της χώρας.
Η χθεσινή απόφαση δικαστηρίου να κηρύξει παράνομη τη συμφωνία της χώρας με την Μαλαισία για την ανταλλαγή προσφύγων, ερμηνεύτηκε ως "θανατηφόρο χτύπημα" για την κυβέρνηση μειοψηφίας του Εργατικού Κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία με την στήριξη ανεξάρτητων βουλευτών.

"Η Γκίλαρντ τελείωσε", δήλωσε σήμερα ο πρώην Εργατικός υπουργός, Γκράαμ Ρίτσαρντσον λέγοντας πως "η κυβέρνηση πάει από το κακό στο χειρότερο. Έχει κάνει βουτιά στις δημοσκοπήσεις και δεν υπάρχει περίπτωση να ανακάμψει. Σε δέκα μήνες η κ. Γκίλαρντ δεν θα είναι πρωθυπουργός. Θα την ανατρέψει ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Γουίλκι που έχει θέσει σαν όρο στήριξης της κυβέρνησης νέα μέτρα κατά του ηλεκτρονικού πόκερ μασίνς και του τζόγου".

Ο κ. Ρίτσαρντσον λέει ακόμα πως η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία χάρη στους ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι έχουν κάνει συμφωνία με την κα Γκίλαρντ και όχι με το Εργατικό Κόμμα.

"Αν αντικατασταθεί η Γκίλαρντ τότε οι ανεξάρτητοι δεν θα στηρίξουν την Εργατική κυβέρνηση μειοψηφίας και θα πέσει", είπε ο κ. Ρίτσαρτσον.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Εργατικό Κόμμα έχει προσεγγίσει τον πρώην πρωθυπουργό της Κουϊνσλάνδης, Πίτερ Μπίτι, για να του ζητήσει να διεκδικήσει την ομοσπονδιακή έδρα του Μπρίσμπαν με στόχο να τον προωθήσει στην πρωθυπουργία.

Το Εργατικό Κόμμα διέψευσε την πληροφορία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι Άμποτ, σχολίασε μετά την δικαστική απόφαση πως "η Εργατική κυβέρνηση πεθαίνει μέσα στην ντροπή".

Υπενθυμίζουμε ότι συμφωνία προέβλεπε ότι για κάθε έναν λαθρομετανάστη που θα έστελνε η Αυστραλία στη Μαλαισία θα δεχόταν πέντε πρόσφυγες των οποίων οι αιτήσεις θα είχαν εγκριθεί ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία.

Η κυβέρνηση της Γκίλαρντ ήρθε σε συμφωνία με την Μαλαίσια όταν απέτυχαν οι προσπάθειές της για να στέλνει τους αιτούντες άσυλο στο ανατολικό Τιμόρ ή στην Παπούα Νέα Γουϊνέα.

Όμως δύο αιτούντες άσυλο από την Αυστραλία, οι οποίοι επρόκειτο να μεταφερθούν στη Μαλαισία κατέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο με το αιτιολογικό ότι η Καμπέρα θα παραβιάσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της αφού δεν μπορεί να εγγυηθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων που θα στείλει στη Μαλαισία.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως η Αυστραλία δεν μπορεί να εγγυηθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων στη Μαλαισία παραβιάζοντας έτσι τις διεθνείς υποχρεώσεις της και τάχθηκε κατά της μεταφοράς εκεί των δύο αιτούντων άσυλο.

Η Μαλαισία δεν έχει υπογράψει την συνθήκη του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η απόφαση του Δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους πρόσφυγες που κρατούνται στο Νησί των Χριστουγέννων.

Η συμφωνία είχε προκαλέσει σάλο στο Εργατικό Κόμμα, που μέχρι τώρα ήταν εναντίον της "λύσης του Ειρηνικού" που εγκαινίασε η προηγούμενη κυβέρνηση Χάουρντ για να ανακόψει το κύμα των παράνομων προσφύγων που έφταναν μέσω θαλάσσης παράνομα στη χώρα και απειλεί ακόμα και τη σύμπραξη με τους πράσινους, που στηρίζουν την κυβέρνηση και τη διατηρούν στην εξουσία.