Η Ρωσία αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμη αρχή εξουσίας στη Λιβύη και χαιρετίζει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προβλέπει τη θέσπιση νέου Συντάγματος, την οργάνωση εκλογών και τον σχηματισμό κυβέρνησης, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, περισσότερο από έξι μήνες μετά την έναρξη της λιβυκής εξέγερσης και καθώς κλείνει ο κύκλος των πολεμικών επιχειρήσεων και αρχίζει να προβάλλει η έναρξη της ανοικοδόμησης της χώρας. «Η χώρα μας συνήψε διπλωματικές σχέσεις με τη Λιβύη στις 4 Σεπτεμβρίου 1955 και δεν τις διέκοψε ποτέ, όποια και αν ήταν η κυβέρνηση στην Τρίπολη», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης, η οποία εκδόθηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης που θα ασχοληθεί με την ανοικοδόμηση της Λιβύης. Η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη του Παρισιού από τον ειδικό απεσταλμένο του Κρεμλίνου για την Αφρική Μιχαήλ Μαργκέλοφ.

Η Ρωσία, παραδοσιακός σύμμαχος της Τρίπολης, αρνήθηκε τον Ιούλιο να αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως μόνη αρχή εξουσίας στη χώρα. Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει στις 24 Αυγούστου ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνάψει σχέσεις με τους εκπροσώπους των δυνάμεων της εξέγερσης, εάν επιτύχουν την ενοποίηση της χώρας.

Ο ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει τότε ότι η Ρωσία έχει υιοθετήσει επιφυλακτική στάση και ότι «παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης».

Η Ρωσία επέλεξε μαζί με την Κίνα την αποχή κατά την ψηφοφορία για την απόφαση 1973 στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που επέτρεψε την στρατιωτική επέμβαση του Μαρτίου στη Λιβύη, αλλά στη συνέχεια κατήγγειλε έντονα τους όρους της εφαρμογής της, ζητώντας παράλληλα την αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι από την εξουσία.

Η Ρωσία, η οποία είχε αποσπάσει τα τελευταία χρόνια κερδοφόρα συμβόλαια με τη Λιβύη, είναι πιθανόν ότι θα πληρώσει ακριβά τη στάση της κατά τη διάρκεια της λιβυκής εξέγερσης, χάνοντας την προνομιακή μεταχείριση που είχε στην επιχειρηματική δραστηριοποίηση στη Λιβύη, κυρίως στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών, επισημαίνουν οι ειδικοί.
TAGS