ΔΙΕΘΝΗ

Η καρδιά του Brexit χτυπά στις Βρυξέλλες – Το προσχέδιο της Συνόδου και το παζάρι της Μέι

Δημοσίευση 13 Δεκεμβρίου 2018, 09:57 / Ανανεώθηκε 13 Δεκεμβρίου 2018, 10:17
Η καρδιά του Brexit χτυπά στις Βρυξέλλες – Το προσχέδιο της Συνόδου και το παζάρι της Μέι
Facebook Twitter Whatsapp

Ζωντανή η πρωθυπουργός της Βρετανίας- Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής 

 Η ΕΕ "προτίθεται να εξετάσει αν θα δοθούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις" στη Βρετανία όσον αφορά το "δίχτυ ασφαλείας" (backstop) για τη Βόρεια Ιρλανδία και την συμφωνία με τη Βρετανία για την σχεδιαζόμενη αποχώρησή της από την EΕ, σύμφωνα με προσχέδιο της ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε σημερα το Reuters.

Στο προσχέδιο, ένα έγγραφο έξι σημείων το οποίο προετοιμάζει η ΕΕ για την Τερέζα Μέι ώστε να συμβάλει στο να πείσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός το διαιρεμένο βρετανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την συμφωνία της με την ΕΕ για το Brexit, επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε τέτοιες διαβεβαιώσεις δεν θα "αλλάζουν ή αντιβαίνουν" στην συμφωνία.

Τα άλλα 27 κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για μεγάλο μέρος του κειμένου και διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ιδιαίτερα η παράγραφος που αφορά την πρόθεση της ΕΕ να προσφέρει περισσότερες διαβεβαιώσεις στην Βρετανία είναι πιθανό να αλλάξει αργότερα σήμερα λόγω της αντίθεσης της Ιρλανδίας όπως και άλλων χωρών μελών της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοικτή στο να προστεθούν διευκρινίσεις στη συμφωνία του Brexit αλλά δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις ουσίας για θέματα όπως η λύση του backstop στη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκίντερ Έτινγκερ.

«Το λέμε αυτό και το εννοούμε… άρα τελικές διευκρινίσεις ναι, αλλά περαιτέρω διαπραγματεύσεις όχι», δήλωσε ο Έτινγκερ στο γερμανικό δίκτυο SWR.

Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοικτή στο να τεθεί ένα χρονικό όριο για τη λύση του backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο Έτινγκερ δήλωσε: «Όχι, αυτό δεν λειτουργεί. Χρειάζεται να έχουμε σαφείς κανόνες για τους πολίτες, τα προϊόντα και τα αγαθά στα σύνορα της Ιρλανδίας, της Βόρειας Ιρλανδίας, στο Μπέλφαστ και το Δουβλίνο».

«Ανάσα» εμπιστοσύνης για τη Μέι

Μπορεί η Τερέζα Μέι να βγήκε αλώβητη μέσα από την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατέθεσαν σε βάρος βουλευτές των Συντηρητικών καινα παραμένει στην ηγεσία του κόμματος, ωστόσο οι προκλήσεις για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό παραμένουν και είναι μεγάλες.

Η Μέι, η οποία εξασφάλισε χθες την παραμονή της στην ηγεσία των Συντηρητικών για ακόμη 12 μήνες, καθώς για τον επόμενο ένα χρόνο δεν μπορεί να κατατεθεί από το κόμμα της νέα πρόταση μομφής, πρέπει τώρα να συνεχίσει τη «μάχη» του Brexit. 

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι για να καταφέρει να παραμείνει στην ηγεσία του συντηρητικού κόμματος και να αποκλείσει μια ακόμα εσωκομματική αμφισβήτηση, η Μέι υποσχέθηκε στους βουλευτές της ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές. 

 

Υπενθυμίζεται ότι σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει ό,τι σώζεται, η Μέι έκανε μια μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία σε Χάγη, Βερολίνο και Βρυξέλλες, προσπαθώντας να αποσπάσει έστω μερικές γενικές αναφορές στο μη δεσμευτικό νομικά κείμενο για την μετέπειτα σχέση ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες. Ωστόσο, ακόμα και ο πιο στενός σύμμαχος της Μεγάλης Βρετανίας εντός της ΕΕ, η Ολλανδία, επανέλαβε με διπλωματικό τρόπο αυτό που είχε δηλώσει την επομένη του δημοψηφίσματος για το Brexit, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. "Η Μεγάλη Βρετανία αυτοκτόνησε. Πολιτικά, οικονομικά και συνταγματικά". 

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Γαλλία αναμένεται να κρατήσει την πιο σκληρή στάση έναντι των αξιώσεων της Μεγάλης Βρετανίας και να απορρίψει κάθε πιθανότητα για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, μια θέση που έχουν εκφράσει άλλωστε και όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Ήτοι Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Το χρονοδιάγραμμα 

H κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας έχει μερικές μόλις εβδομάδες για να περάσει τη Συμφωνία αποχώρησης από το εθνικό της κοινοβούλιο. Όταν και εφόσον εγκριθεί, η συμφωνία θα έρθει προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών (50% συν μια ψήφος). Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία, δηλαδή από 20 κράτη – μέλη τα οποία αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ. Την 29η Μαρτίου 2019 το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την ΕΕ. 

Η Μεγάλη Βρετανία έχει πλέον ελάχιστες εναλλακτικές. Η κυβέρνηση της χώρας μπορεί να προκηρύξει νέο δημοψήφισμα με το ερώτημα προς τους Βρετανούς πολίτες να είναι: "Δέχεστε τη συμφωνία που προτείνει ΕΕ ή επιθυμείτε ένα Brexit χωρίς συμφωνία". Επίσης, η Τερέζα Μέι μπορεί να ακυρώσει τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Πρόσφατα το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η Μεγάλη Βρετανία μπορεί μόνο να ακυρώσει το άρθρο 50 μονομερώς, δηλαδή να επιλέξει την παραμονή της στην Ένωση, σε αντίθεση με την προσωρινή επέκταση της παραμονής για δύο επιπλέον χρόνια, η οποία ενώ προβλέπεται από την παράγραφο 3 του άρθρου 50, απαιτεί την ομοφωνία των 27 κρατών - μελών της ΕΕ.