Ο γενικός εισαγγελέας της πόλης Χάμα ανακοίνωσε ότι παραιτείται και προσχωρεί στις τάξεις της αντιπολίτευσης της Συρίας, εμφανιζόμενος σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε έναν ιστότοπο της αντιπολίτευσης και σύμφωνα με δηλώσεις ακτιβιστών, μετά τους δεκάδες θανάτους αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ενώ η καταστολή των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα συνεχίζεται. Ο Αντνάν αλ Μπακούρ είπε, σύμφωνα με το μαγνητοσκοπημένο υλικό που δημοσιεύεται σε έναν από τους ιστοτόπους των αντικαθεστωτικών στη Συρία, πως παραιτήθηκε διότι οι υπηρεσίες ασφαλείας «σκότωσαν 72 φυλακισμένους διαδηλωτές και ακτιβιστές στην κεντρική φυλακή στη Χάμα την ημέρα της στρατιωτικής επίθεσης στην πόλη, την 31η Ιουλίου».

Πρόσθεσε ότι τουλάχιστον «άλλοι 420 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επιχείρηση (του στρατού) και ετάφησαν σε μαζικούς τάφους σε δημόσια πάρκα».

Ανέφερε: «Εγώ, ο δικαστής Αντνάν Μοχάμεντ αλ Μπακούρ, ανακοινώνω την παραίτησή μου από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των συμμοριών του. . . σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις βάρβαρες πρακτικές του καθεστώτος εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών».

Ο Μπακούρ διέψευσε δημοσιεύματα σε κρατικά ΜΜΕ ότι είχε απαχθεί από ένοπλες ομάδες την περασμένη εβδομάδα.

Κατήγγειλε επίσης ότι τουλάχιστον 320 άνθρωποι βασανίστηκαν και ότι έχουν σημειωθεί «αυθαίρετες συλλήψεις 10.000 ανθρώπων».

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA κατηγόρησε αραβικούς και ξένους τηλεοπτικούς σταθμούς ότι μετέδωσαν ψευδείς πληροφορίες και ότι αγνόησαν πως τα συριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο Μπακούρ απήχθη από «ένοπλες συμμορίες».

«Οι απαγωγείς ανάγκασαν τον γενικό εισαγγελέα να διασπείρει ψευδείς πληροφορίες. Τα κανάλια έχουν γίνει συνεργοί στα εγκλήματα των τρομοκρατών εναντίον των Σύρων πολιτών», φέρεται να είπε ο κυβερνήτης της επαρχίας Χάμα, Άνας Ναΐμ, στο πρακτορείο.

Σύμφωνα με άλλον αξιωματούχο, ο εισαγγελέας αναγκάστηκε να κάνει τις δηλώσεις αυτές «υπό την απειλή όπλων», λέγοντας «ψεύδη».

 Εάν επιβεβαιωθεί, η παραίτηση του Μπακούρ θα είναι η πρώτη τόσο υψηλόβαθμου δικαστικού από το ξέσπασμα της εξέγερσης στη Συρία στα μέσα του Μαρτίου.

TAGS