Δεκατέσσερις κρατούμενοι που κατηγορούνταν για «τρομοκρατία» απέδρασαν από φυλακή στην πόλη Μοσούλη του βορείου Ιράκ μέσω μιας υπόγειας στοάς μήκους 50 μέτρων, ανέφεραν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

«Τριάντα πέντε κρατούμενοι αποπειράθηκαν να αποδράσουν από μια φυλακή στην αλ Φαϊσαλίγια», στο κέντρο της Μοσούλης, δήλωσε ο συνταγματάρχης της αστυνομίας Μοχάμεντ αλ Τζουμπούρι στην επαρχία Νινεβέχ. Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας «συνέλαβαν τους 21 εξ αυτών, αλλά 14 κατάφεραν να διαφύγουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι 35 κατηγορούνταν για υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Στην Μοσούλη επιβλήθηκε πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας περίπου στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) λόγω της απόδρασης σήμερα.

Ο συνταγματάρχης Ραχίμ αλ Σαμάρι, εκπρόσωπος της αστυνομίας Νινεβέχ, είπε ότι οι κρατούμενοι που απέδρασαν το έκαναν μέσω μιας στοάς κάτω από τη φυλακή, μήκους 50 μέτρων.

Ο συνταγματάρχης Τζουμπούρι είπε ότι δεν υπήρξαν βίαια επεισόδια στην διάρκεια της απόδρασης, ο Μοχάμαντ Σάλεμ, γιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο της Μοσούλης, είπε ότι σε αυτό διακομίστηκαν δύο κρατούμενοι με τραύματα από σφαίρες στα πόδια.

Οι αποδράσεις και οι εξεγέρσεις κρατουμένων είναι σχετικά συχνές στις ιρακινές φυλακές. Την 6η Αυγούστου, τέσσερις κρατούμενοι κι ένας φρουρός σκοτώθηκαν, όταν ξέσπασαν ταραχές φυλακή στην πόλη Χίλα του κεντρικού Ιράκ, στην διάρκεια των οποίων οκτώ φυλακισμένοι απέδρασαν. Τον Μάιο, έξι ιρακινοί αστυνομικοί και 11 φυλακισμένοι σκοτώθηκαν σε εξέγερση κρατουμένων σε φυλακή στη Βαγδάτη, ενώ 12 φυλακισμένοι, που θεωρούνταν μέλη της αλ Κάιντα, απέδρασαν από φυλακή στη Βασόρα στα μέσα του Ιανουαρίου. Δύο συνελήφθησαν εκ νέου.
TAGS