Ο επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Αντόνιο Γκουτιέρες, από το Ναϊρόμπι της Κένυας όπου βρίσκεται σήμερα, δήλωσε ότι η κρίση του λιμού στη Σομαλία θα "αποκορυφωθεί" καθώς "η τροφή θα σπανίζει" στη νότια Σομαλία έως ότου γίνει η επόμενη συγκομιδή, τους πρώτους μήνες του 2012. "Από την άποψη της διατροφικής ασφάλειας, προφανώς, μέχρι να γίνει η ερχόμενη συγκομιδή, η κατάσταση για τους ανθρώπους θα χειροτερεύει συνεχώς", στην περιοχή της νότιας Σομαλίας, τόνισε ο Γκουτιέρες.

Η Αρμοστεία εκτιμά ότι "σχεδόν τρία εκατομμύρια πολίτες κινδυνεύουν ως τον Οκτώβριο από τον λιμό" στη νότια Σομαλία, υπό τον έλεγχο των ανταρτών Σεμπάμπ.

Παράλληλα, υπολογίζει ότι δεν μπορεί να γίνει η νέα συγκομιδή πριν από τους πρώτους μήνες του 2012.

Η Αρμοστεία έχει ορίσει πέντε διαμερίσματα όπου απαιτείται διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, παραδεχόμενη ότι ακόμα και σήμερα "δεν έχει καταφέρει να είναι παρούσα σε όλα ανεξαιρέτως".

Η Σομαλία, αφότου διολίσθησε σε εμφυλιοπολεμική κατάσταση περίπου προ εικοσαετίας, έχει έλλειμμα κεντρικής διακυβέρνησης.

Οι συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας, όσο και η κόπωση των δωρητών, παρεμποδίζουν, πλέον, την ομαλή διανομή της πολύτιμης διατροφικής βοήθειας σε μεγάλα τμήματα πληθυσμού.

"Για δεκαετίες, η διεθνής κοινότητα έδειξε μικρό ενδιαφέρον για τη σομαλική κρίση. Άρα, πρέπει η προσπάθειά μας να κλιμακωθεί", υπογράμμισε τέλος ο Γκουτιέρες.