Άρχισε σήμερα, στις Βρυξέλλες, ο έκτος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας, στον οποίο θα εξεταστούν τα θέματα των τελωνειακών σφραγίδων, του κτηματολογίου, των τηλεπικοινωνιών και των πανεπιστημιακών πτυχίων. Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, πριν από την έναρξη των διαβουλεύσεων εξέφρασε αισιοδοξία και τόνισε ότι πιστεύει πως θα επιτευχθεί συμφωνία για τις τελωνειακές σφραγίδες και το κτηματολόγιο.

Επιπλέον ανέφερε ότι θα συζητηθεί και το θέμα της συμμετοχής του Κοσόβου σε περιφερειακές συναντήσεις.

Ο κ. Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι αυτή τη φορά δεν αναμένεται να εξεταστεί το θέμα των διαβάσεων στα διοικητικά σύνορα και ότι θα συζητηθεί, όταν αντικείμενο του διαλόγου θα είναι το βόρειο τμήμα του Κοσόβου.

«Αν καταλήξουμε σε συμφωνία για τις σφραγίδες θα καταστεί δυνατή η ροή εμπορευμάτων μέσω της διοικητικής γραμμής και αποκλιμάκωση της έντασης», ανέφερε.

Η επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της Πρίστινας Εντίτα Ταχίρι δήλωσε χθες ότι αναμένει διευθέτηση του θέματος των τελωνειακών σφραγίδων σ’ αυτό το γύρο του διαλόγου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την προσδοκία, το Βελιγράδι και η Πρίστινα να ξεπεράσουν τις διαφωνίες και να υπάρξει πρόοδος στα θέματα που θα συζητηθούν.

Οι συνομιλίες των δύο πλευρών, με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, άρχισαν στις 8 Μαρτίου και διακόπηκαν τον Ιούλιο, όταν στην ημερήσια διάταξη βρέθηκαν τα θέματα των μητρώων, του κτηματολογίου, των τηλεπικοινωνιών, των τελωνειακών σφραγίδων, της εναέριας κυκλοφορίας και της προεδρίας του Κοσόβου στη CEFTA (Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Ευρώπης).

Οι πρώτες συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών επιτεύχθηκαν στον πέμπτο γύρο των συνομιλιών στις αρχές Ιουλίου και αφορούσαν την ελεύθερη διακίνηση πολιτών, την ανταλλαγή αντιγράφων των μητρώων και εν μέρει την αναγνώριση πανεπιστημιακών πτυχίων.

Στο τέλος Ιουλίου ξέσπασε κρίση στο Κόσοβο, όταν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κόσοβου κατευθύνθηκαν σε δύο συνοριακές διαβάσεις στο βόρειο τμήμα, στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία προς εφαρμογή της απαγόρευσης στην εισαγωγή προϊόντων από το Βελιγράδι. Ο σερβικός πληθυσμός, που αποτελεί πλειοψηφία στην περιοχή και αναγνωρίζει μόνο τη σερβική κυβέρνηση, είχε στήσει οδοφράγματα, σημειώθηκαν συμπλοκές κι ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του από πυρά όπλου.