Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα στην επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Συρία λόγω της συνέχισης της βίαιης καταστολής του κινήματος αμφισβήτησης στη χώρα από το συριακό καθεστώς, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ και αξιωματούχοι. «Συμφωνήθηκε η επιβολή των κυρώσεων», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Το εμπάργκο έχει άμεση ισχύ, αλλά για τα τρέχοντα συμβόλαια θα ισχύσει από τις 15 Νοεμβρίου, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.

Η απόφαση αυτή της ΕΕ θα δημοσιευτεί το Σάββατο στην Εφημερίδα της ΕΕ.

Η ΕΕ αποφάσισε επίσης να επεκτείνει τις κυρώσεις της για το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευσης της έκδοσης βίζας (θεώρηση διαβατηρίου) σε τέσσερις επιχειρηματίες που κατηγορούνται ότι χρηματοδοτούν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και σε τρεις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων μια τράπεζα, κατέληξαν οι ίδιες πηγές.

Αυτοί προστίθενται στις 50 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και 3 Ιρανοί αξιωματούχοι, και τις 8 συριακές ή ιρανικές επιχειρήσεις, οργανώσεις και θεσμούς στις οποίους έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις.

Το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου αναμένεται να έχει βέβαιο αντίκτυπο στο συριακό καθεστώς, καθώς η ΕΕ αγοράζει το 95% του πετρελαίου που εξάγει η Συρία.

Παράλληλα συριακές οργανώσεις ακτιβιστών ανακοίνωσαν ότι ένας διαδηλωτής έχασε σήμερα τη ζωή του και πολλοί τραυματίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας χιλιάδων ανθρώπων με αίτημα την πτώση του καθεστώτος του προέδρου Άσαντ.

Οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της περιοχής της πρωτεύουσας Δαμασκού, της Χάμα, στην κεντρική Συρία, της Ντεράα, στο νότιο τμήμα, της Χομς επίσης στην κεντρική, της πόλης Αμούντα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, και της Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία, ανακοίνωσαν το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού.

Οι δύο οργανώσεις, οι οποίες είχαν ζητήσει την πραγματοποίηση σήμερα μαζικών διαδηλώσεων με σύνθημα «καλύτερα θάνατος παρά ταπείνωση», γνωστοποίησαν ότι υπήρξε «πολύ μεγάλη κινητοποίηση» στις περιοχές αυτές με αίτημα την πτώση του καθεστώτος.

«Ένας μάρτυρας σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Ερμπίν, στην περιοχή της Δαμασκού», όπου τραυματίστηκαν επίσης τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις και υπάρχουν τραυματίες στην περιοχή Νάουα, στην επαρχία Ντεράα», προσέθεσε το Παρατηρητήριο.

Στη Χομς, χιλιάδες Σύροι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και πέντε διαδηλωτές τραυματίστηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ και στην Ντέιρ Ζορ, ο στρατός επενέβη πυροβολώντας τους διαδηλωτές, σημείωσε το Παρατηρητήριο.

Διαδήλωση γυναικών πραγματοποιήθηκε επίσης στην περιοχή Γιάσεμ, όπου έχουν διακοπεί οι τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Στο Αλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη συριακή πόλη, η οποία βρίσκεται στη βόρεια Συρία, η κηδεία ενός «μάρτυρα» που έχασε χθες τη ζωή του από πυροβολισμούς των δυνάμεων ασφαλείας, μετατράπηκε σε διαδήλωση κατά του καθεστώτος, κατέληξε το Παρατηρητήριο.