Παρά τις διαμαρτυρίες του δεύτερου σε δύναμη εταίρου του τριμερούς δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού στην Τσεχία, του "ΤΟΠ 09", του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας προχώρησε τελικά στη σύσταση υφυπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Του νέου υφυπουργείου θα ηγείται ο μέχρι τώρα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης της προεδρίας της κυβέρνησης, ο μόλις 30χρονος και, μεταξύ άλλων, Ελληνομαθής (αλλά και με γνώσεις της γερμανικής, γαλλικής και αγγλικής) κοινωνιολόγος και νομικός, Βόιτεχ Μπέλινγκ.

Την ίδρυση του νέου υφυπουργείου, το οποίο προφανώς θα υπάγεται απευθείας στη δικαιοδοσία του Τσέχου πρωθυπουργού, ο κ. Σβάρτσενμπεργκ απέρριπτε ευθύς εξ αρχής επισημαίνοντας πως η πολιτική Ευρωπαϊκής Ενωσης ανήκει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εξωτερικών και άρα περιττεύει κάποιος νέος θεσμός μέσα στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός και αρχηγός του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος, Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών, παραδέχτηκε κατά την παρουσίαση του νέου υφυπουργείου, την προβολή των έντονων αντιρρήσεων του υπουργού Εξωτερικών και του κόμματός του, τόνισε, όμως, πως τόσο ο ίδιος, όσο και ο τρίτος εταίρος του συνασπισμού, το κόμμα "Δημόσιες Υποθέσεις", θεωρούν ως απαραίτητο το υφυπουργείο, για τον καλύτερο συντονισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής της τσέχικης κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο υπαρχηγός του ΤΟΠ 09 και υπουργός Οικονομικών Μίροσλαβ Κάλουσεκ, επισήμανε, σε δηλώσεις του, πως με την κυβερνητική απόφαση για τη σύσταση του νέου υφυπουργείου παραβιάστηκε η συμφωνία συνασπισμού των τριών κομμάτων. Και τούτο, καθώς σε αυτή προβλέπεται πως για να έχουν ισχύ οι κυβερνητικές αποφάσεις, αυτές θα πρέπει να υιοθετούνται από τουλάχιστον δύο υπουργούς από κάθε κυβερνητικό κόμμα, ενώ στην τωρινή περίπτωση το δικό του κόμμα είχε θέσει "βέτο".

Το ΤΟΠ 09 έχει ήδη ζητήσει δρομολόγηση διαιτητικής διαδικασίας μέσα στην κυβέρνηση, κάτι που ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας αποδέχθηκε, σημειώνοντας ότι αποτελεί νόμιμο δικαίωμα του κυβερνητικού εταίρου, πάνω στην οποία θα διεξαχθεί η απαραίτητη συζήτηση.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ βρέθηκε στο στόχαστρο του προέδρου της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος μιλώντας στην Πράγα, στη σύνοδο των υπηρετούντων στο εξωτερικό Τσέχων πρέσβεων, άσκησε έντονη κριτική στο σχεδιασμό της τσέχικης εξωτερικής πολιτικής που είχε επικυρωθεί τον Ιούλιο από την κυβέρνηση.

Ο Τσέχος πρόεδρος δεν παρέλειψε στην κριτική του να συμπεριλάβει την Ελλάδα, καταγγέλοντας ως εσφαλμένη τη στάση της ΕΕ στην ελληνική κρίση χρέους, ισχυριζόμενος πως τα πακέτα διάσωσης δεν είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα και επισημαίνοντας πως δεν θα ήταν "καταστροφή" εάν μειωνόταν ο αριθμός των μελών της Ευρωζώνης και πως ακόμη και αυτή η διάλυση της πρώην Τσεχοσλοβακίας και του νομίσματός της δεν είχε προκαλέσει τότε (1993) μια καταστροφή.

Ο γνωστός για τον "ευρωσκεπτικισμό" του Βάτσλαβ Κλάους, επέκρινε την απουσία από τις κατευθυντήριες γραμμές της τσέχικης εξωτερικής πολιτικής, αναφορών, όπως είπε, στην παρούσα βαριά κρίση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, στις πολλές αρνητικές επιπτώσεις της ζώνης Σένγκεν και στις επιθέσεις από το εξωτερικό κατά των αποκαλούμενων Διαταγμάτων Μπένες (σσ. στη βάση των οποίων είχαν απελαθεί μεταπολεμικά από την τότε ενιαία Τσεχοσλοβακία μέλη της μειονότητας των Σουδητών Γερμανών, με την κατηγορία της συνεργασίας τους με τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής).

Υπενθυμίζεται πως στη δεκαπενταμελή κυβέρνηση στην Πράγα, έξι υπουργεία καλύπτει το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών του πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας, πέντε το δεξιοφιλελεύθερο ΤΟΠ 09 (από τα αρχικά των λέξεων "Παράδοση, Ευθύνη, Ευημερία") του υπουργού Εξωτερικών και πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ και τέσσερα το δεξιο-λαϊκιστικό κόμμα "Δημόσιες Υποθέσεις" του πρώην μεγαλοπαρουσιαστή της ιδιωτικής τηλεόρασης Ράντεκ Γιον, ο οποίος είναι υπουργός Εσωτερικών και δεύτερος αντιπρόεδρός της.