Το Βατικανό απέρριψε σήμερα κατηγορίες του ιρλανδικού κοινοβουλίου ότι επιδίωξε να συγκαλύψει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από καθολικούς ιερείς και να υπονομεύσει τους νόμους για την προστασία των παιδιών. Στην πρώτη επίσημη απάντησή του στην επίπληξη από το ιρλανδικό κοινοβούλιο, το Βατικανό εξέφρασε «λύπη και ντροπή» για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς πρόσθεσε ωστόσο πως οι κατηγορίες είναι «αβάσιμες».

«Σε σχέση με αυτό, η Αγία Έδρα επιθυμεί να καταστήσει σαφές πως με κανένα τρόπο δεν παρεμπόδισε ή δεν επιδίωξε να παρέμβει σε οποιαδήποτε διερεύνηση για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Επισκοπή του Κλόιν», ανέφερε σε μια δήλωση το Βατικανό.

«Επιπλέον, σε κανένα στάδιο η Αγία Έδρα δεν επιδίωξε να παρέμβει στο ιρλανδικό αστικό δίκαιο ή να παρεμποδίσει πολιτικές αρχές στην άσκηση των καθηκόντων τους».

Τον Ιούλιο, το ιρλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια απόφαση που εκφράζει λύπη γιατί η Αγία Έδρα «υπονόμευσε το πλαίσιο προστασίας του παιδιού» έπειτα από μια επιστολή σε ιρλανδούς επισκόπους που φάνηκε να μειώνει τις ιρλανδικές κατευθυντήριες οδηγίες για την αναφορά σεξουαλικής κακοποίησης, αναφερόμενη σε αυτές ως «ανόητες κατευθυντήριες οδηγίες».

Η επίπληξη συμπεριελήφθη σε μια έκθεση για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς στην επισκοπή του Κλόιν, στην κομητεία Κορκ.

«Σε πνεύμα ταπεινοσύνης, η Αγία Έδρα, αν και απορρίπτει αβάσιμες κατηγορίες, καλωσορίζει όλες τις αντικειμενικές και χρήσιμες παρατηρήσεις και εισηγήσεις για να καταπολεμηθεί με αποφασιστικότητα το αποκρουστικό έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων», ανάφερε το Βατικανό.