Η Παλαιστινιακή Αρχή χαρακτήρισε σήμερα "κακή και αρνητική" την έκθεση του ΟΗΕ για την αιματηρή επιδρομή του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού εναντίον ενός διεθνούς στολίσκου που προσπαθούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας στις 31 Μαΐου 2010. "Η έκθεση αυτή είναι κακή και αρνητική. Είναι μια έκθεση καθαρά πολιτική, δεν είναι νόμιμη", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ.

"Πρόκειται για μια πολιτική έκθεση που δεν βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, αλλά αντίθετα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καθώς η λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την εξουσία του ισραηλινού εισβολέα", είπε ο Έρεκατ.

"Οι πρακτικές του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη λωρίδα της Γάζας έφθασαν το επίπεδο των εγκλημάτων πολέμου", συνέχισε.

Η έκθεση της επιτροπής που συνέστησε ο ΟΗΕ, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, θεωρεί πως ο ισραηλινός στρατός, που σκότωσε εννέα Τούρκους οι οποίοι επέβαιναν σε ένα σκάφος του στολίσκου φιλο-παλαιστινίων μαχητών ενώ έπλεε προς τη λωρίδα της Γάζας, κατέφυγε σε "υπερβολική και παράλογη" βία.

Ωστόσο το έγγραφο του ΟΗΕ κρίνει νόμιμο το ναυτικό αποκλεισμό που επιβάλλει το Ισραήλ εναντίον των παλαιστινιακών εδαφών στη Μεσόγειο.

Το ισλαμικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη λωρίδα της Γάζας, έκρινε επίσης "άδικη" και "μονομερή" την έκθεση του ΟΗΕ δηλώνοντας πως θα επιτρέψει "στην (ισραηλινή) κατοχική δύναμη να αποποιείται των ευθυνών της".

Χθες Παρασκευή, ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ επέκρινε την έκθεση ως "'άκυρη και μη υπάρχουσα".

Το Ισραήλ αποδέχθηκε από την πλευρά του την έκθεση του ΟΗΕ εκφράζοντας ωστόσο "επιφυλάξεις" σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις εναντίον της επέμβασης των κομάντο του ισραηλινού ναυτικού.