Ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έφθασε σήμερα στην Τρίπολη, την ώρα που ο διεθνής οργανισμός επιδιώκει να βοηθήσει στην αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Λιβύη. Ο Ίαν Μάρτιν έφθασε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τρίπολης.

«Ήρθα για να συζητήσω με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT) πώς ο ΟΗΕ μπορεί να βοηθήσει καλύτερα για να οικοδομηθεί το μέλλον», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Οι μελλοντικοί ηγέτες της Λιβύης είναι αντιμέτωποι με ένα μεγάλο στοίχημα και τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να τους παράσχουν αυτό που έχουν ανάγκη».

Πέρα από τις άμεσες ανθρωπιστικές ανάγκες στη Λιβύη, ο Μπαν Κι Μουν είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι ανέθεσε την προετοιμασία μιας αποστολής στον Ίαν Μάρτιν, ειδικό σύμβουλό του για το σχεδιασμό μετά τη σύγκρουση.

«Η μοίρα της Λιβύης θα πρέπει να παραμείνει απολύτως στα χέρια του λιβυκού λαού», είχε δηλώσει προσθέτοντας πως το CNT, που προήλθε από την εξέγερση, είχε ήδη καθορίσει διάφορους τομείς όπου η διεθνής βοήθεια είναι επιθυμητή- ο πολιτικός διάλογος και η διοργάνωση εκλογών, η ενίσχυση της κρατικής εξουσίας, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.