Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι το έγγραφο που δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το οποίο φέρει τον πρόεδρο Χριστόφια να είχε ενημερωθεί δέκα μήνες πριν από την έκρηξη για την επικινδυνότητα των εκρηκτικών, καταρρίπτει δυο ψεύδη. Το πρώτο ψεύδος, είπε ο εκπρόσωπος, είναι η εντύπωση που προσπαθούν επίμονα να καλλιεργήσουν ορισμένοι ότι το φορτίο κρατήθηκε στην Κύπρο για να σταλεί μετέπειτα στη Συρία.

Το έγγραφο, πρόσθεσε, τεκμηριώνει ότι η κυβέρνηση εργαζόταν προς την κατεύθυνση να πεισθεί η Συρία και το Ιράν για την καταστροφή του φορτίου.

Το δεύτερο ψεύδος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπος, αφορά στην προσπάθεια να παρουσιαστεί η μη καταστροφή του φορτίου ως απόφαση του προέδρου Χριστόφια.

Η σύσκεψη στην οποία αναφέρεται το έγγραφο, τόνισε ο κ. Στεφάνου, συγκλήθηκε από τον Λεωνίδα Παντελίδη, διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του προέδρου Χριστόφια και είχε αντικείμενο την προώθηση καταστροφής του φορτίου και όχι για λόγους ασφαλείας.

Σχολιάζοντας τις αναφορές που υπάρχουν στο έγγραφο, ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι αποδεικνύουν τη μη ύπαρξη ορθής εκτίμησης για την επικινδυνότητα του φορτίου από τους καθ' ύλην αρμόδιους, γιατί στο έγγραφο «γίνεται μια γενικόλογη, αν όχι αόριστη αναφορά περί κάποιων κινδύνων».

Εμμένοντας ότι αυτή είναι όλη η αλήθεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτή διαστρεβλώνεται βάναυσα από ορισμένους, προκειμένου να προκαταλάβουν τα αποτελέσματα της ερευνητικής διαδικασίας.