Μια δεύτερη διάσκεψη των «Φίλων της Λιβύης» θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 20 Σεπτεμβρίου για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι. Οι Δυτικές δυνάμεις συναντήθηκαν με την νέα προσωρινή ηγεσία της Λιβύης, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT), στο Παρίσι την Πέμπτη σε μια πρώτη διάσκεψη των "Φίλων της Λιβύης". Του παρέδωσαν 15 δισ. δολάρια από τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι στο εξωτερικό για να ξεκινήσει το έργο της ανοικοδόμησης.

«Η διάσκεψη θα γίνει στις 20 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Φρατίνι στους δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνόδου.

Ο Φρατίνι επανέλαβε ότι η Ιταλία θα διατηρήσει το ρόλο της ως βασικός εταίρος της Λιβύης στον πετρελαϊκό τομέα.

«Ήταν πάντα έτσι και θα συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο. Εμείς τηρούμε όλες τις δεσμεύσεις μας», είπε.

ο ιταλικός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni είναι ο μεγαλύτερος ξένος φορέας εκμετάλλευσης του πετρελαίου της Λιβύης, και παρήγαγε ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου 270.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα το 2010.

Η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία, που βρίσκεται στη Λιβύη από το 1959, έχει συμβάσεις παραγωγής πετρελαίου που ισχύουν έως το 2042, και συμβάσεις παραγωγής φυσικού αερίου έως το 2047.

«Βλέπω ότι εμπλέκονται και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, επιβεβαιώνοντας τις συμβάσεις τους για το πετρέλαιο στη Λιβύη. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η Ιταλία παραμένει ο πρώτος ξένος εταίρος της χώρας», σημείωσε ο Φρατίνι. Κάποιοι αναλυτές ανησυχούν ότι ο Eni θα μπορούσε να χάσει περιουσιακά στοιχεία ή ευκαιρίες σε μακροπρόθεσμη βάση, αν η διστακτικότητα της Ιταλίας να υποστηρίξει την κυβέρνηση των εξεγερμένων προκαλέσει κάποια ξαφνική βίαιη αντίδραση.

Ο Eni έχει πει ότι ελπίζει να επανεκκινήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Λιβύη στα μέσα Οκτωβρίου. Η Λιβύη καλύπτει περίπου το 12% των αναγκών της Ιταλίας σε φυσικό αέριο.