Η ρωσική κυβέρνηση κάλεσε τους νέους ηγέτες της Λιβύης στη Μόσχα για να συζητήσουν κυρίως για ενεργειακά θέματα, δήλωσε σήμερα ο ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Πρότειναν να έχουμε συνομιλίες. Κατόπιν αιτήσεώς τους, καλέσαμε τους εκπροσώπους τους στη Μόσχα. Θα συζητήσουμε για όλα αυτά μαζί τους», δήλωσε ο Λαβρόφ στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής στη Ντουσαμπέ, πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, που συγκεντρώνει τους αρχηγούς κρατών των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (πρώην Σοβιετική Ένωση μείον τα κράτη της Βαλτικής και της Γεωργίας).

Η Ρωσία αναγνώρισε τελικά την Πέμπτη, τρεις μήνες μετά από ορισμένες δυτικές χώρες, τους εξεγερμένους που ανέτρεψαν το καθεστώς του παλιού της συμμάχου Μουάμαρ Καντάφι, ως νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.

Σήμερα, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Σεργκέι Σμάτκο, ανέφερε πάντως ότι η Ρωσία σκοπεύει να προσεγγίσει με τους νέους ηγέτες της Λιβύης το θέμα της επανέναρξης των δραστηριοτήτων της στον τομέα των υδρογονανθράκων στη Λιβύη.

«Θα θέσουμε από τη μία το ζήτημα του μέλλοντος των έργων που οι ρωσικές εταιρείες διαχειρίζονται στη Λιβύη, αλλά και με γενικότερο τρόπο τις προοπτικές στη Λιβυκή αγορά» γι' αυτές, είπε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ρωσικής τηλεόρασης.

«Νομίζω ότι η Ρωσία έχει πράγματα να προτείνει στη Λιβύη», πρόσθεσε.

Στον τομέα των υδρογονανθράκων, τα τελευταία χρόνια η Μόσχα είχε εξασφαλίσει υποσχόμενες συμβάσεις στη χώρα, οι οποίες όμως ανεστάλησαν λόγω των συγκρούσεων.