ΔΙΕΘΝΗ

Φρατίνι: «Να μην γίνει στη Λιβύη το ίδιο τεράστιο λάθος όπως στο Ιράκ»

Δημοσίευση 4 Σεπτεμβρίου 2011, 11:46 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Φρατίνι: «Να μην γίνει στη Λιβύη το ίδιο τεράστιο λάθος όπως στο Ιράκ»
Facebook Twitter Whatsapp
Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και το νέο καθεστώς στη Λιβύη να μην καταστρέψουν όλους τους μηχανισμούς υποδομής του κράτος για να μην γίνει το ίδιο «τεράστιο λάθος» όπως στο Ιράκ.
Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και το νέο καθεστώς στη Λιβύη να μην καταστρέψουν όλους τους μηχανισμούς υποδομής του κράτος για να μην γίνει το ίδιο «τεράστιο λάθος» όπως στο Ιράκ. «Αν κάποιος εργαζόταν για το καθεστώς, αλλά δεν έχει αίμα στα χέρια του γιατί να καταστρέψουμε όλες τις υποδομές, όλους του μηχανισμούς της Λιβύης, όπως κάναμε στο Ιράκ, διαπράττοντας ένα τεράστιο λάθος; Δεν πρέπει να πολλαπλασιάσουμε, δεν πρέπει να διπλασιάσουμε τα λάθη μας», τόνισε ο Φρατίνι.

Στο Ιράκ, μετά την πτώση του Σαντάμ, η απόφαση του αμερικανού τότε πολιτικού διοικητή Πολ Μπρέμερ να αποπεμφθούν από το δημόσιο όλα τα πρώην μέλη του κόμματος Μπααθ και η διάλυση του ιρακινού στρατού έβγαλαν στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινούς και πυροδότησαν την σουνιτική εξέγερση.

Ο Φρατίνι επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του προς τους «πραγματικούς ηγέτες της Λιβύης" Μουστάφα Αμντελτζαλίλ και Μαχμούντ Τζιμπρίλ, υπογραμμίζοντας πως δεν έχουν στενές σχέσεις με το παλιό καθεστώς "διότι εγκατέλειψαν εδώ και καιρό τον Καντάφι».

Για τον Φρατίνι, η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει της μεταβατικές αρχές να εμποδίσουν την διείσδυση «εξτρεμιστών».

«Το σημαντικότερο από όλα είναι η προσπάθεια εξάλειψης κάθε διείσδυσης εξτρεμιστικών οργανώσεων στη δομή της μελλοντικής κυβέρνησης της Λιβύης. Πρέπει να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Τζιμπρίλ στο θέμα αυτό», κατέληξε ο ιταλός υπουργός.