Το μεταβατικό συμβούλιο της Λιβύης ανέφερε ότι ελπίζει να καταλάβει σήμερα χωρίς αντίσταση ένα από τα τελευταία προπύργια του Μουάμαρ Καντάφι, καθώς προσπαθεί να ελέγξει ολόκληρη τη χώρα και να αποκαταστήσει την ομαλότητα. Σενάρια εντοπισμού του από τους αντικαθεστωτικούς. Έξω από την πόλη Μπάνι Ουάλιντ, που είναι υπό τον έλεγχο των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων, ένας διαπραγματευτής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC) δήλωσε πως οι συνομιλίες τελείωσαν.

«Χθες έγιναν όλα, μας ζήτησαν περισσότεροι χρόνο και τους δώσαμε μερικές παραπάνω ώρες», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Μαχμούντ Αμπντούλ Αζίζ, σε ένα σημείο ελέγχου 40 χιλιόμετρα από την πόλη η οποία βρίσκεται στην έρημο.

«Σήμερα, Θεού θέλοντος, θα πάμε μέσα. Έγιναν κάποιες μάχες στη διάρκεια της νύχτας. Εκείνοι μας πυροβόλησαν πρώτοι».

Ο Αμπντούλ Αζίζ δήλωσε πως υποστηρικτικές προς το NTC δυνάμεις του ΝΑΤΟ βρίσκονται μόλις 10 χιλιόμετρα από την Μπάνι Ουάλιντ και προωθούνται, έτοιμες να επιτεθούν σε περίπου 100 μαχητές που πρόσκεινται στον Καντάφι, οι οποίοι βρίσκονται εκεί, αν χρειαστεί.

«Περιμένουμε να δοθεί η εντολή στους διοικητές μας να μπουν μέσα στην πόλη. Τους είπαμε πως ερχόμαστε. Όλοι πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους. Ευτυχώς θα γίνει χωρίς αιματοχυσία», είπε, καθώς μαχητικά της δυτικής συμμαχίας πετούσαν από πάνω.

Στην Τρίπολη, η ζωή επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς έπειτα από τις μάχες του προηγούμενου μήνα και τη μουσουλμανική γιορτή της περασμένης εβδομάδας. Η κίνηση ήταν πυκνή καθώς η προμήθεια σε καύσιμα βελτιώθηκε. Τα καφέ ήταν γεμάτα και τα γραφεία ανοικτά.

Αξιωματούχοι του NTC ανακοίνωσαν σχέδια προκειμένου να ελέγξουν τους βαριά οπλισμένους μαχητές τους και να προσπαθήσουν να ενσωματώσουν χιλιάδες από αυτούς στην αστυνομική δύναμη και να βρουν δουλειά για άλλους.

«Χρειαζόμαστε τους επαναστάτες μόνο για τον πρώτο μήνα. Έχουμε ένα σχέδιο το οποίο θα ανακοινώσουμε σήμερα για να περιλάβουμε 3.000 από τους επαναστάτες στο υπουργείο Εσωτερικών οι οποίοι θα εκπαιδευθούν και θα εργαστούν στην εθνική ασφάλεια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών Άχμαντ Ντάρατ.

«Οι υπόλοιποι από αυτούς εργάζονται σε επιχειρήσεις ή είναι οικοδόμοι κ.λπ., δεν θέλουν να είναι στην αστυνομία. Θα παραδώσουν τα όπλα τους. Είναι απλώς θέμα χρόνου και οργάνωσης».

Αξιωματούχοι δήλωσαν πως θα υπάρξουν επίσης προγράμματα επανεκπαίδευσης και επανενσωμάτωσης για εκείνους που πολέμησαν για τον Καντάφι.

Σενάρια εντοπισμού του από τους αντικαθεστωτικούς

Οι δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης έχουν εντοπίσει πού μπορεί να βρίσκεται ο ανατραπείς ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε ανταποκριτικής της τηλεόρασης του Αλ Τζαζίρα.

Ο δημοσιογράφος επικαλέστηκε τον επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου στην Τρίπολη, Αμπντούλ Χακίμ Μπελχάτζ, αλλά το Αλ Τζαζίρα δεν ανέφερε την τοποθεσία.

Η Ρωσία υπέρ της συμμετοχής μελών της πρώην κυβέρνησης στην εθνική συμφιλίωση

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως μέλη της απελθούσας κυβέρνησης της Λιβύης θα πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία συμφιλίωσης στη χώρα.

«Εκείνες οι πολιτικές, εθνοτικές και φυλετικές δυνάμεις που εκπροσώπησαν πρώην ηγέτες της κυβέρνησης της Λιβύης θα πρέπει χωρίς προϋποθέσεις να αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας εθνικής συμφιλίωσης», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Ρωσία έχει συνάψει συμφωνίες για όπλα, ενεργειακές και κατασκευαστικές συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον ανατραπέντα ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και η Μόσχα θέλει να εξασφαλίσει ότι δεν θα χαθούν στη διάρκεια της μετάβασης της εξουσίας από το μεταβατικό συμβούλιο της Λιβύης.

Η Μόσχα έχει προσκαλέσει μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου για να συζητήσουν τα ρωσικά συμβόλαια στη χώρα, η οποία μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο εδώ και έξι μήνες, μια πρωτοβουλία που ο Λαβρόφ είπε ότι ελήφθη με κάποιο ενδιαφέρον.

«Τώρα υπάρχει ενδιαφέρον, το οποίο εκφράστηκε από εκροσώπους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, όσον αφορά την αποστολή εδώ εκείνων των μελών της δομής που είναι υπεύθυνοι για τις οικονομικές υποθέσεις», είπε.
TAGS