Το Ιράν επέκρινε σήμερα την αποδοχή από την Τουρκία της εγκατάστασης στο έδαφός της στοιχείων συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, το οποίο «δεν θα βελτιώσει την περιφερειακή ασφάλεια». «Πιστεύουμε ότι η παρουσία στα σύνορά μας χωρών ξένων προς την περιοχή δεν θα βελτιώσει την περιφερειακή ασφάλεια, αλλά θα έχει αντίθετο αποτέλεσμα», προειδοποίησε ο Χασάν Γασγάβι, υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων IRNA.

«Το Ιράν και η Τουρκία είναι δύο γειτονικές και φίλες χώρες...ικανές να διασφαλίσουν πλήρως την ασφάλειά τους χωρίς εξωτερική επέμβαση», δήλωσε ο ιρανός αξιωματούχος.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι η Άγκυρα επέτρεψε την εγκατάσταση προωθημένης ειδοποίησης του ΝΑΤΟ για τον εντοπισμό της εκτόξευσης πυραύλων που απειλούν την Ευρώπη.

Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την ανάπτυξη αναχαίτισης πυραύλων για να αντιμετωπίσουν την απειλή εκτόξευσης πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς από χώρες της Μέσης Ανατολής, και κυρίως από το Ιράν.

Η διατύπωση επικρίσεων από το Ιράν προς την Τουρκία είναι σπάνια, εξαιτίας της πρόσφατης πολιτικής και οικονομικής προσέγγισης ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Άγκυρα, η οποία έλαβε αποστάσεις από το καθεστώς των δυτικών κυρώσεων κατά του Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος.