Η Κίνα δεν παρέδωσε με άμεσο ή έμμεσο τρόπο όπλα στη Λιβύη, μολονότι το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι είχε επαφή με κινεζικές εταιρείες, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. «Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση του Καντάφι έστειλε κάποιον στην Κίνα εν αγνοία της κινεζικής κυβέρνησης για να έρθει σε επαφή με μέλη ενδιαφερόμενων εταιρειών», δήλωσε η Τζιάνγκ Γιου, εκπρόσωπος του υπουργείου, απαντώντας σε ερώτηση που της έγινε σχετικά με τις πληροφορίες καναδικής εφημερίδας, η οποία έγραφε χθες ότι το Πεκίνο πρότεινε την παράδοση όπλων στον συνταγματάρχη Καντάφι.

«Οι κινεζικές εταιρείες δεν υπέγραψαν εμπορικό συμβόλαιο και δεν έχουν εξαγάγει στρατιωτικούς εξοπλισμούς στη Λιβύη», προσέθεσε η Γιανγκ. «Οι κινεζικές εταιρείες δεν παρέδωσαν στρατιωτικούς εξοπλισμούς με άμεσο ή έμμεσο τρόπο», επέμεινε.

Στην ερώτηση αν η Κίνα ενδέχεται να επιβάλει κυρώσεις στις κινεζικές εταιρείες που εμπλέκονται, η ίδια απάντησε: "Οι αρχές που είναι επιφορτισμένες με τις πωλήσεις όπλων θα το λάβουν ασφαλώς αυτό σοβαρά υπόψη τους".

Χθες η καναδική εφημερίδα Globe and Mail έγραφε ότι η Κίνα πρότεινε σημαντικές ποσότητες όπλων τον Ιούλιο στον Μουάμαρ Καντάφι και είχε μυστικές συνομιλίες για την παράδοσή τους μέσω της Αλγερίας και της Νότιας Αφρικής, χωρίς ωστόσο τα όπλα αυτά να παραδοθούν ποτέ.

«Είναι πολύ πιθανό αυτά τα έγγραφα να είναι αυθεντικά», δήλωσε σήμερα από την Τρίπολη ο Αμπντουλραχμάν Μπούσιν, στρατιωτικός εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου των Λίβυων αντικαθεστωτικών.

«Μελετούμε όλα τα στοιχεία, έχουμε μια ομάδα δικηγόρων που εξετάζει επίσης το θέμα αυτό και στη συνέχεια θα πάρουμε μία απόφαση», κατέληξε.