Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τα πυρά του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας στη Συρία, οι πέντε εκ των οποίων στην πόλη Χομς, στο κεντρικό τμήμα της χώρας ενώ σχεδόν 100 άνθρωποι συνελήφθησαν. «Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χομς, δύο από τους οποίους στη συνοικία αλ Χαλιντίγια και ο τρίτος στην Αλ Μπαγιάντα από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας σε επιχείρηση που πραγματοποίησαν στις δύο αυτές συνοικίες», δήλωσε ο Όμαρ Ιντλέμπι, εκπρόσωπος των Τοπικών Επιτροπών Συντονισμού (LCC), μία από τις οργανώσεις που εμψυχώνουν το κίνημα αμφισβήτησης του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Εξάλλου «ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στο Ταλ Καλάκ, στην περιοχή της Χομς, και ένας άλλος στην περιοχή της Ιντλέμπ, στη βορειοδυτική Συρία, από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών την ώρα που προσπαθούσε να διασχίσει τα σύνορα με την Τουρκία», προσέθεσε.

Σύμφωνα επίσης με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και τοπική πηγή, πολλοί άμαχοι τραυματίστηκαν σήμερα σε επιχείρηση του συριακού στρατού στο συριακό χωριό Αΐν αλ Μπέιντα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου από τη μεθόριο της Συρίας με την Τουρκία.

Το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Χατάι, στη μεθόριο με τη Συρία, στη νότια Τουρκία, απέστειλε ασθενοφόρα στα σύνορα για να αναζητήσουν αμάχους που έχουν τραυματιστεί μετά την επιχείρηση αυτή του συριακού στρατού στο Αΐν αλ Μπέιντα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε εξάλλου από την πλευρά του ότι "ένας άνδρας και ο γιος του σκοτώθηκαν από τα πυρά στη συνοικία του Μπουστάν αλ Ντιουάνε στη Χομς καθώς κυκλοφορούσαν με μοτοποδήλατο".

«Σφοδρά πυρά ακουγόντουσαν επίσης σε πολλές συνοικίες της πόλης Χομς», διευκρίνισε το Παρατηρητήριο, σύμφωνα με το οποίο περίπου 80 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Αλ Χαλιντίγια.

Στην επιχείρηση στη συνοικία αυτή μετείχαν "στρατιωτικές ενισχύσεις στις οποίες περιλαμβάνονται 4 θωρακισμένα οχήματα και 7 φορτηγά που ήρθαν από τη Χάμα", προσέθεσε το Παρατηρητήριο.

Συλλήψεις έγιναν επίσης στο χωριό Ας Σάμπιλ, στα περίχωρα του Μααράτ ελ Νουμάν στην περιοχή της Ιντλέμπ, σύμφωνα με τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, οι οποίες διευκρίνισαν ότι το χωριό έχει περικυκλωθεί από τεθωρακισμένα.

Κοντά στο χωριό αλ Ράμι στην Τζάμπα αλ Ζαουίγια, στη βορειοδυτική Συρία "βρέθηκε ένας κοινός τάφος που περιέχει 7 πτώματα σε αποσύνθεση", προσέθεσαν εξάλλου οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού.

Στη Χάμα, πόλη παραδοσιακά εχθρική στη φυλή του Άσαντ, "εισήλθαν σήμερα το πρωί περισσότερα από 30 στρατιωτικά οχήματα και οχήματα των δυνάμεων ασφαλείας και ακούγονταν σφοδρά πυρά στην πόλη", σύμφωνα με τον Ιντλέμπι των Τοπικών Επιτροπών Συντονισμού.

Τα συριακά στρατεύματα έχουν διεξαγάγει κι άλλες επιχειρήσεις στη Χάμα μεταξύ της 31ης Ιουλίου και της 10ης Αυγούστου, προκαλώντας το θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων, σύμφωνα με υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.