Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ένας από τους τελευταίους αρχηγούς κρατών που εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του στο καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα ότι είναι πεπεισμένος ότι ο ηγέτης της Λιβύης, που διαφεύγει, "δεν πρόκειται εύκολα να εγκαταλείψει τη Λιβύη", και τον προέτρεψε να "αντισταθεί". "Κανείς δεν ξέρει που βρίσκεται ο Καντάφι" αλλά "είμαι βέβαιος ότι δεν σκέφτεται καθόλου να εγκαταλείψει τη Λιβύη", δήλωσε ο Τσάβες σε τηλεφωνική του παρέμβαση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση VTV.

"Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να αντισταθεί, με την προϋπόθεση ότι αυτή η αντίσταση θα επιτρέψει την αναζήτηση του δρόμου της ειρήνης σε βάρος του δρόμου του πολέμου", διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Από την έναρξη του κινήματος της εξέγερσης τον Φεβρουάριο, ο Τσάβες έχει αυξήσει τα μηνύματα υποστήριξης για το καθεστώς της Λιβύης, και συνεχώς επικρίνει την επέμβαση του ΝΑΤΟ και τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Καντάφι και του περιβάλλοντός του.

Σήμερα, ο Τσάβες κάλεσε τις πέντε αναδυόμενες χώρες της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), το αντι-φιλελεύθερο μπλοκ της Λατινικής Αμερικής Μπολιβαρική Εναλλακτική για την Αμερική (ALBA, που δημιουργήθηκε από το ζευγάρι Κούβας-Βενεζουέλας) και τις αφρικανικές χώρες να εργαστούν για να περιοριστεί η "βαρβαρότητα" που διαπράχθηκε από το ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

"Πρέπει να κάνουμε μια πιο συντονισμένη αντεπίθεση για να εναντιωθούμε, σε αυτή τη βαρβαρότητα", είπε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.