Υπέρ των βασανιστηρίων κατά την ανάκριση των υπόπτων για τρομοκρατία τάσσεται ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «In My Time» («Στην Εποχή Μου»), η οποία κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ πριν μερικές ημέρες. Στο βιβλίο εξαπολύει βολές κατά ανώτατων κυβερνητικών στελεχών, όπως η Κοντολίζα Ράις, και φτάνει να χαρακτηρίσει το Γκουαντάναμο «ασφαλές και ανθρώπινο σωφρονιστικό κατάστημα». Ο θεωρούμενος ως «ο πιο ισχυρός αντιπρόεδρος που είχε ποτέ η Αμερική» υπεραμύνεται ακόμα και της κατ' ευφημισμό μεθόδου ανάκρισης του εικονικού πνιγμού (waterboarding), όπου το θύμα δένεται σε σανίδα με κλειστά τα μάτια και του ρίχνεται συνεχώς νερό.

Όπως γράφει: «Αν είχαμε να κάνουμε με σημαντικούς κρατούμενους, αυτός ίσως να ήταν ο μοναδικός δρόμος, ώστε να τους κάνουμε να μιλήσουν».

Για την ημέρα των επιθέσεων στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον αναφέρει ότι «την ημέρα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, στις 10.15 το πρωί, ένας αξιωματικός του στρατού ήρθε στο γραφείο μου και μου είπε ότι πιστεύουν πως έγινε αεροπειρατεία σε ένα επιβατικό αεροσκάφος με κατεύθυνση την Ουάσινγκτον.

» Με ρώτησε αν θα έδινα εξουσιοδότηση σε ένα πολεμικό μαχητικό να καταρρίψει το αεροπλάνο, εφόσον αυτό μπορούσε να γίνει 'όπλο' σε χέρια τρομοκρατών και να μπει σε κατοικημένη περιοχή. Του απάντησα καταφατικά» γράφει.

Βολές κατά πάντων

Ο Τσέινι θεωρεί «δειλό και άβουλο» τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, για τον οποίο λέει πως δεν είχε εκφράσει ποτέ ανοιχτά τις όποιες αντιρρήσεις του για τον πόλεμο κατά του Ιράκ στα υπουργικά συμβούλια, ενώ για τον πρώην διευθυντή της CIA, τον ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Τένετ, λέει πως είναι υπεύθυνος για τις λάθος πληροφορίες σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής που υποτίθεται ότι διέθετε το Ιράκ.

Περιγράφει ακόμη την πρώην υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις ως «αφελή, άπειρη και κλαψιάρα», ιδίως όταν βρισκόταν αντιμέτωπη με τον πρώην υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ενώ κατηγορεί την πρώην υπουργό Εξωτερικών ότι εν γνώσει της παραπλάνησε τον πρόεδρο Μπους σχετικά με θέματα που αφορούσαν στις διπλωματικές σχέσεις και την πυρηνική ενέργεια με τη Βόρειo Κορέα.

Η κ. Ράις έχει εκφράσει δημοσίως τον θυμό της για τα συγκεκριμένα σχόλια.

Επίσης γράφει ότι ήταν αυτός που πρότεινε στον Ράμσφελντ την επίθεση στο Ιράκ, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001. Δεν παραλείπει να χαρακτηρίσει την εισβολή στο Ιράκ ως «απελευθερωτικό πόλεμο του ιρακινού λαού» και ως «το μεγαλύτερο επίτευγμα της οκταετούς θητείας του προέδρου Μπους».

Για το εάν ο ίδιος ήταν πράγματι ο ισχυρός άνδρας στο Οβάλ Γραφείο, απαντά «Εγώ μόνο συμβουλές έδινα. Τις αποφάσεις τις έπαιρνε αυτός», όπου «αυτός» είναι ο πρώην πρόεδρος.

Επίσης, ο 70χρονος Τσέινι (αυτό)προβάλλεται ως ο «μοναχικός λύκος» της διακυβέρνησης Μπους που ήταν θετικός στο ενδεχόμενο μιας ευρείας στρατιωτικής επέμβασης στη Σύρια, ενώ αποκαλύπτει πως ο πρόεδρος Μπους απέρριψε την πρόταση του να βομβαρδίσει ένα ύποπτο πυρηνικό αντιδραστήρα έξω από τη Δαμασκό το 2007. Την εγκατάσταση βομβάρδισε το Σεπτέμβριο του 2007 το Ισράηλ.

Σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο, αναφέρεται εκτενώς στην επέμβαση για την τοποθέτηση αντλίας στην καρδιά του στην οποία υποβλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, προκειμένου να ξεπεράσει την καρδιακή ανεπάρκεια από την οποία υποφέρει από την ηλικία των 37 ετών.

Ζητάει τέλος δημοσίως συγνώμη από τον φίλο του Χάρι Γουίτινγκτον τον οποίο είχε πυροβολήσει κατά λάθος στο πρόσωπο τον Φεβρουάριο του 2006 όταν είχαν πάει για κυνήγι.

Ο Τσέινι έγραψε τα απομνημονεύματα του μαζί με την κόρη του Ελίζαμπεθ και εισέπραξε την παχυλή αμοιβή των 1.5 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: in.gr