Η δραματική πτώση της δημοτικότητας της Αυστραλής πρωθυπουργού, Τζούλια Γκίλαρντ, συνεχίζεται. Η τελευταία δημοσκόπηση της Newspoll δείχνει πως η δημοτικότητά της υποχώρησε άλλες έξι μονάδες και μόνο το 23% των ερωτηθέντων, πλέον, είναι ικανοποιημένο από την πρωθυπουργό ενώ οι δυσαρεστημένοι αυξήθηκαν 7% και έφτασαν στο 68%. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Τόνι Άμποτ, που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, προηγείται της κας Γκίλαρντ κατά εννέα μονάδες. Το 39% θεωρεί κατάλληλο τον κ. Άμποτ για την πρωθυπουργία και το 52% ακατάλληλο.

Στην ερώτηση ποιον θα ήθελαν οι ψηφοφόροι για αρχηγό του Εργατικού κόμματος, το 57% δηλώνει τον Κέβιν Ραντ, τον άνθρωπο που ανέτρεψε από την πρωθυπουργία η κ. Γκίλαρντ, ενώ η ίδια συγκεντρώνει μόλις το 24%.

Πάντως όλα τα στελέχη της κυβέρνησης επιμένουν πως δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης της πρωθυπουργού. Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει πως η δημοτικότητα του Εργατικού κόμματος παραμένει στο 27%, του Συνασπισμού Φιλελευθέρων -Εθνικών (αξιωματική αντιπολίτευση) αυξήθηκε 3 μονάδες και έφτασε στο 50% ενώ η δημοτικότητα των Πράσινων μειώθηκε δυο μονάδες και έπεσε στο 12%. Η διαφορά της δημοτικότητας μεταξύ Εργατικών και Συνασπισμού είναι τώρα μεγαλύτερη από οποιαδήποτε στιγμή κατά την διάρκεια της εντεκάχρονης διακυβέρνησης των Συντηρητικών με πρωθυπουργό τον Τζον Χάουαρντ.

Τέλος, αν γίνονταν τώρα εκλογές, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, και μετά την καταμέτρηση και των δεύτερων προτιμήσεων, σύμφωνα με το ισχύον εκλογικό σύστημα της Αυστραλίας, ο Συνασπισμός θα συγκέντρωνε 59% και θα τις κέρδιζε έναντι 41% του Εργατικού κόμματος.