Χαρακτηρίζεται η πιο καταστροφική πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην αμερικανική πολιτεία του Τέξας και, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν παρουσιάζει σημάδια ύφεσης. Σε αριθμούς: μόνο σε μία κομητεία - το Μπάστροπ- έχουν καεί πάνω από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης και 476 σπίτια. Σε ολόκληρη την πολιτεία μαίνονται ενεξέλεγκτες πάνω από 60 φωτιές. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι, απόρροια της τροπικής καταιγίδας Λι, καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την κατάσβεση.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Ρικ Πέρι, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, άφησε στη μέση την προεκλογική του περιοδεία για να επιστρέψει στο Όστιν, απευθύνοντας έκκληση για περισσότερη ομοσπονδιακή βοήθεια και προειδοποιώντας για την κρισιμότητα των επόμενων 48-72 ωρών.

«Καταλαβαίνω ότι το να χάνετε το σπίτι σας ή τις περιουσίες μιας ζωής είναι απίστευτα δύσκολο, όμως μην θέτετε τη ζωή σας σε κίνδυνο», τόνισε ο Πέρι, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που επέλεξαν να αψηφήσουν τις εντολές εκκένωσης της περιοχής τους. Την Κυριακή, μια 20χρονη και το βρέφος της έχασαν τη ζωή τους στο ανατολικό Τέξας. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, οι φωτιές σε ολόκληρη την πολιτεία έχουν ήδη κάψει μια περιοχή «περίπου στο μέγεθος του Κονέτικατ».

«Ιστορική» πυρκαγιά

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι του Μπάστροπ, περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά του Όστιν, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια μεγάλη πυρκαγιά. Η ταχύτητα, με την οποία εξαπλώθηκε η φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή ωστόσο, εξέπληξε τους πάντες. Το τελευταίο 24ωρο, χιλιάδες κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, παίρνοντας μαζί τους κυριολεκτικά μόνο τα ρούχα που φορούσαν.

Περίπου ο μισός Εθνικός Δρυμός του Μπάστροπ έχει γίνει στάχτη, ενώ χαρακτηριστική είναι η δήλωση αξιωματούχου της πυροσβεστικής υπηρεσίας της κομητείας, ότι η πυρκαγιά είναι «ένα κτήνος» που «έχει τεθεί υπό έλεγχο σε ποσοστό 0%».

Το Τέξας βιώνει τη χειρότερη ξηρασία από τη δεκαετία του 1950, όμως δεν είναι η μοναδική αμερικανική πολιτεία που έχει ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες: στη νότια Καλιφόρνια μαίνονται τουλάχιστον τρεις πυρκαγιές, η μία εκ των οποίων προκλήθηκε από τη συντριβή μικρού αεροσκάφους. Τουλάχιστον 650 σπίτια έχουν εκκενωθεί στην κομητεία Κερν, καθώς η φωτιά έχει ήδη επεκταθεί σε μια περιοχή 18 τετραγωνικών χιλιομέτρων.Πηγή: naftemporiki.gr
TAGS