Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία του ΟΗΕ έκρινε σήμερα τον πρώην επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Σερβίας Μομτσίλο Πέρισιτς ένοχο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας- δολοφονίες και επιθέσεις εναντίον αμάχων- στην Βοσνία και στην Κροατία την δεκαετία του 1990 και τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 27 ετών. Ο 67χρονος Πέρισιτς κρίθηκε ένοχος στις κατηγορίες ότι εξασφάλιζε οικονομική και άλλη υποστήριξη για τους Σέρβους στην Βοσνία και στην Κροατία και ότι τούς βοήθησε να σχεδιάσουν και να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου, περιλαμβανομένων της σφαγής 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στο Σαράγεβο, της πολιορκίας της πόλης επί 42 μήνες, επιθέσεων στο Ζάγκρεμπ και άλλους στόχους στην Κροατία.

Ο άλλοτε επικεφαλής του επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων--επί των ημερών του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς--είχε δηλώσει αθώος.

«Για τα εγκλήματα αυτά, το δικαστήριο σας καταδικάζει, κατά πλειοψηφία, σε ποινή κάθειρξης 27 ετών», ανέφερε ο νοτιοαφρικανός δικαστής Μπακόνε Μολότο.

Ο Πέρισιτς είχε συγκρουστεί με τον Μιλόσεβιτς το 1998 λόγω των εξελίξεων στο Κόσοβο κι εντάχθηκε στην αντιπολίτευση η οποία τον ανέτρεψε το 2000. Για ένα μικρό διάστημα είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Το 2002 είχε συλληφθεί ενώ παρέδιδε στρατιωτικά έγγραφα και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία. Όμως δεν προσήχθη σε δίκη εντός της χώρας και αντ’ αυτού εκδόθηκε στη Χάγη, όπου το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία ανακοίνωσε την δίωξή του για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας το 2005.

Ο Πέρισιτς είναι ο τρίτος κατά σειρά πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της πρώην Γιουγκοσλαβίας που καταδικάζεται από το ΔΠΔ. Οι επίσης κατέχοντες το αξίωμα Ντράγκολιουμπ Όιντανιτς και Νεμπόισα Πάβκοβιτς καταδικάστηκαν το 2009 σε 15 και 22 χρόνια κάθειρξης αντίστοιχα για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο.

Κροατικό δικαστήριο είχε καταδικάσει τον Πέρισιτς ερήμην για τον βομβαρδισμό στο Ζαντάρ, μια πόλη στην Αδριατική, στην διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας της Κροατίας.