Ο Βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε σήμερα ότι τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε πόλεις της Αγγλίας τον περασμένο μήνα είναι το αποτέλεσμα ενός «κατεστραμμένου ποινικού συστήματος». Ο Κένεθ Κλαρκ δήλωσε ότι το σύστημα απέτυχε να σωφρονίσει μια ομάδα σκληροπυρηνικών παραβατών, τους οποίους περιέγραψε ως "εγκληματικά στοιχεία".

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian ο υπουργός είπε ότι τα επεισόδια έφεραν στο προσκήνιο την επείγουσα ανάγκη για μεταρρύθμιση του ποινικού συστήματος ώστε να τερματιστεί η παραβατικότητα μεταξύ ανθρώπων (που ανήκουν) σε μια "άγρια, κατώτερη τάξη, αποκομμένη από την κοινωνία ως προς τα πάντα πλην του υλισμού."

«Δεν έχει ευρέως αναγνωριστεί ακόμη, αλλά ο σκληρός πυρήνας των ταραξιών ήταν ουσιαστικά σεσημασμένοι εγκληματίες. Σχεδόν τα τρία τέταρτα από αυτούς ηλικίας 18 ή άνω στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τα επεισόδια είχαν και προηγούμενη καταδίκη», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Κλαρκ απέρριψε την κριτική για την αυστηρότητα των ποινών που επιβλήθηκαν στους ταραξίες και είπε ότι οι δικαστές το "αντιμετώπισαν σωστά", αλλά πρόσθεσε ότι η τιμωρία από μόνη της "δεν αρκεί."