Το Ιράν υποβάθμισε σήμερα τη σημασία της πρότασής του για "πλήρη" συνεργασία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στο πυρηνικό του πρόγραμμα, διευκρινίζοντας ότι αυτή δεν περιλαμβάνει την εφαρμογή του πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (ΤΝΡ) το οποίο ενισχύει τις δυνατότητες επιθεώρησης. Ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Φερεϊντούν Αμπασί Νταβανί είχε δηλώσει τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA ότι η χώρα του είναι έτοιμη να δεχτεί μια "πλήρη εποπτεία" του επίμαχου πυρηνικού της προγράμματος επί πέντε χρόνια από την ΙΑΕΑ αν αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

εν είχε διευκρινίσει ωστόσο τι εννοούσε με τη φράση "πλήρη εποπτεία".

Όταν ρωτήθηκε σήμερα από το ISNA για μια ενδεχόμενη αποδοχή από το Ιράν του πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΤΝΡ, που η Τεχεράνη έχει αρνηθεί μέχρι σήμερα να εφαρμόσει, ο Αμπασί Νταβανί απάντησε: "Όχι, η συνεργασία μας εντάσσεται στο πλαίσιο των κανονισμών της ΙΑΕΑ υπό τον όρο αυτή να αποδέχεται τα δικαιώματά μας. Δεν θα δεχτούμε καμιά επιπλέον δέσμευση".

Όταν ρωτήθηκε τι εννοούσε λέγοντας "πλήρη εποπτεία" της ΙΑΕΑ στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Αμπασί Νταβανί απάντησε: "Είχαμε πάντα μια πλήρη συνεργασία με την ΙΑΕΑ, η συνεργασία αυτή συνεχίζεται και έχει ήδη διευρυνθεί περισσότερο από αυτό που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΙΑΕΑ".

"Προτείναμε στην ΙΑΕΑ να έχει μια πλήρη εποπτεία των δραστηριοτήτων του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν επί πέντε χρόνια, αν αρθούν οι κυρώσεις", είχε δηλώσει χθες ο ιρανός αξιωματούχος.

Η ΕΕ απέρριψε αμέσως την ιρανική πρόταση χαρακτηρίζοντάς της "ελλιπή", ενώ είχε δηλώσει ότι η Τεχεράνη οφείλει αρχικά να "πληροί τις διεθνείς δεσμεύσεις της".
TAGS