Ο υπουργός Εξωτερικών του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπάζουμ διέψευσε σήμερα ότι στην αυτοκινητοπομπή που έφτασε χθες στο Νίγηρα βρισκόντουσαν ο πρώην ισχυρός άνδρας της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι και γιοι του. «Αυτό δεν είναι αλήθεια, δεν πρόκειται για τον Καντάφι και δεν πιστεύω ότι η αυτοκινητοπομπή αυτή έχει τις διαστάσεις που της αποδίδουν», δήλωσε ο υπουργός τηλεφωνικώς από το Αλγέρι όπου μετέβη ενόψει διάσκεψης για το Σάχελ που θα γίνει αύριο και μεθαύριο.

Εκπρόσωπος του λιβυκού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου είχε δηλώσει νωρίτερα ότι περίπου 200 οχήματα προερχόμενα από τη Λιβύη πέρασαν στο Νίγηρα και σημείωσε ότι αυτού του είδους η αυτοκινητοπομπή θα μπορούσε να μεταφέρει τον πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι ή έναν από τους γιους του.

Παράλληλα ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι και μαχητές των Λίβυων αντικαθεστωτικών αντάλλασσαν σήμερα στα μέσα της ημέρας πυρά πυροβολικού στη γραμμή του μετώπου που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των εκατό χιλιομέτρων ανατολικά της Σύρτης.

Οι ανταλλαγές πυρών πυροβολικού άρχισαν το πρωί και ακούγονταν σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων από τις πρώτες γραμμές του μετώπου, σημείωσε.

Αυτές πυροδοτήθηκαν από επιχείρηση αναγνώρισης που έγινε την αυγή προς τις γραμμές των δυνάμεων που είναι πιστές στον Καντάφι, εξήγησε ο διοικητής των αντικαθεστωτικών Άντελ Σέμφεζ.

Οι αντικαθεστωτικοί πραγματοποίησαν επίσης επιχείρηση αφοπλισμού μιας φυλής που τάσσεται υπέρ του πρώην καθεστώτος κοντά στη γραμμή αυτή του μετώπου ανατολικά της Σύρτης και συνέλεξαν περίπου 150 ελαφρά όπλα.

Η επιχείρηση αυτή έγινε την αυγή από πολλούς μαχητές της «ταξιαρχίας των μαρτύρων της Ζεντέν» και είχε στόχο καταυλισμούς της φυλής Χόσνια, η οποία είχε στην κατοχή της ελαφρά όπλα που της είχαν διανείμει οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι, διευκρίνισε ο Σέμφεζ.
TAGS