Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από πυρά ενώ δύο τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν σήμερα μεταξύ δυνάμεων της αντιπολίτευσης και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κονγκό Κινσάσα. Το έναυσμα για το ξέσπασμα της βίας υπήρξε η επίθεση, αλλά και ο εμπρησμός από πολιτικούς αντίπαλους, στα Γραφεία του ηγετικού στελέχους του αντιπολιτευόμενου κόμματος UDPS, γραφεία που γειτνιάζουν με την κατοικία του Ετιέν Τσισεκέντι. Η επίθεση δυναμιτίζει το πολιτικό κλίμα ενόψει των προγραμματισμένων, για τον μεθεπόμενο μήνα, εκλογών.

Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι επίθεση δέχθηκαν κι οι εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού δικτύου φιλικού στην αντιπολίτευση RLTV.

"Άνθρωποι λιθοβολούσαν, άλλοι κράδαιναν άδειες φιάλες" δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στην περιοχή των επεισοδίων, κοντά στα γραφεία του κόμματος UDPS.

Οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ πλήττοντας τουλάχιστον έναν διαδηλωτή, σύμφωνα με βίντεο που βρίσκεται στη διάθεση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς.

Η σορός του νεκρού διαδηλωτή διακομίστηκε στην κλινική Μποντέκο.

Ο διευθυντής της, Ντεζιρέ Καμπόνγκο, είπε ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο τραυματίες από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Πράγματι, υπάρχουν στοιχεία μαρτύρων, που θέλουν να μείνουν ανώνυμοι, ότι την επίθεση και τον εμπρησμό στα κομματικά Γραφεία της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν 40 άντρες, αρκετοί από τους οποίους φορούσαν μπλούζες με το έμβλημα του κόμματος του προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα, του PPRD.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αδόλφος Λουμάνου Μουλέντα, ανέφερε ότι τα Γραφεία του κυβερνώντος PPRD δέχθηκαν χθες Δευτέρα παρόμοια επίθεση.